Брендон Ли

С Википедије, слободне енциклопедије
Брендон Ли
Брендон Ли са оцем Брусом Лијем
Лични подаци
Пуно имеБрендон Брус Ли
Датум рођења(1965-02-01)1. фебруар 1965.
Место рођењаОукланд, Калифорнија, САД
Датум смрти31. март 1993.(1993-03-31) (28 год.)
Место смртиВилмингтон, Северна Каролина, САД
Веза до IMDb-а

Брендон Брус Ли (енгл. Brandon Bruce Lee; Оукланд, 1. фебруар 1965Вилмингтон, Северна Каролина, 31. март 1993) је био амерички глумац. Био је син Бруса Лија и Линде Ли Емери.[1] Брендон Ли је грешком реквизитера погинуо на снимању филма Врана. У тренутку смрти је имао 28 година.

Брендон Ли је рођен у Оукланду, Калифорнија, син мајстора борилачких вештина и глумаца Брус Лија и Линде Емери. Недељу дана после његовог рођења, његов деда Ли Хои-Чуен је умро. Породица се преселила у Лос Анђелес када је имао три месеца. Када су понуде за филмске улоге постале ограничене за његовог оца, он и његова породица су се преселили назад у Хонгконг 1965.[2]

Брендон Ли (десно)

Када је Брендон је имао осам година, његов отац је умро изненада од отока мозга (Cerebral edema). После очеве смрти, његова породица (укључујући и његову млађу сестру, Шенон Ли) се преселила назад у Сједињене Државе. Кратко су живели у родном граду њихове мајке у Сијетлу, Вашингтон, а затим у Лос Анђелесу, где је Ли одрастао у богатој области Ролинг Хилс.

Похађао је средњу школу Чедвик, али је затражено да је напусти због непоштовања наредбе - прецизније, због вожње низ школско брдо уназад, само три месеца пре дипломирања. Није познато када тачно, али је кратко време присуствовао Бишоп Монтгомери гимназији, која се налази у Торенсу, Калифорнија. Добио је диплому Општег Образовног Развоја у 1983, са 18 година, а онда је отишао на Емерсон колеџ у Бостону, Масачусетс, где је студирао у позоришту. После годину дана, Ли се преселио у Њујорк, где је узимао часове глуме у чувеном Ли Страсберг позоришном и филмском институт и био део америчког новог театра група коју је основао његов пријатељ Џон Ли Хенкок. Највећи део знања о борилачким вештинама Ли је научио од најбољих студената његовог оца - Дена Иносантоа и Ричарда Бустилоа.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Brandon Lee”. www.tcm.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-02-05. 
  2. ^ „Brandon Lee | Biography, Movie Highlights and Photos”. AllMovie (на језику: енглески). Приступљено 2021-02-05.