Бубањ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Sciences humaines.svg
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду.
Датум уноса: март - мај 2015.
Википедијанци: Ова група студената ће писати чланке у ГИП-у, зато не пребацујте овај чланак у именски простор Википедије.
Слободно можете уређивати овај чланак и помоћи студентима у његовој изради.
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Бубањ (вишезначна одредница).

Бубањ[уреди]

Бубањ

Бубањ је музички инструмент у породици перкусивних инструмената, стручно класификован као мембранофон. Мембрафони су ударачки инструменти са затегнутом мембраном на којима звук настаје вибрирањем мембране која се прави од животињске коже или пластике. По мембрани може се ударати руком, батићима, метлицама и палицама. Бубњеви се састоје од барем једне мембране, која се назива мембрана или глава бубња, која је развучена преко шкољке и довољно затегнута да произведе звук услед удара. Бубњеви спадају у најстарије и најраспрострањеније инструменте, а дизајн им се у основи није променио стотинама година.

Сет бубњева[уреди]

Постављен је тако да га свира један музичар - бубњар. Користи се у већини музичких жанрова (поп, рок, џез, блуз...). Елементи бубњева израђују се од различитих материјала, као што су дрво, пластика и метал. У производњи бубњева најчешће се користе разне врсте дрвета. Сви делови сета бубњева, сем чинела, састоје се од две мембране и тела на коме се налази обруч са чивијама за затезање мембране. Чинеле се производе од разних легура, ручно и аутоматизовано. Састоје се од звона и тела. Најчешће су кружног облика, али постоје и модели који су шестоугаони, осмоугаони...

Стандардни сет бубњева састоји се од:

  1. Бас бубањ
  2. Добош
  3. Тимпан 1
  4. Тимпан 2
  5. Индијанер (Тимпан 3)
  6. Контра чинела
  7. Рајд чинела
  8. Креш чинела

Бас бубањ[уреди]

Бас бубањ је највећи елемент у комплету сета бубњева. Заједно са добошем и чинелама чини основни ритам. Даје ритму пријатне ниске фреквенције и чврсту ритмичку подлогу. Свира се ногом помоћу педале. Најчешће се производи од дрвета. Стандардна величина је 20" х 16" и 22" х 16".

Добош[уреди]

Добош заједно са бас бубњем и чинелама чини основни ритам. Добош је специфичан по томе што има снер који се налази на доњој мембрани. Снер се састоји од више жица које приликом ударца о добош вибрирају и дају веома светао звук. Може бити различите величине и дубине. Стандардни је 14" х 5,5". Углавном се прави од дрвета или метала.

Тимпани[уреди]

Тимпани се најчешће користе за обогаћивање ритмова прелазима, а такође могу чинити саставни део ритма. Веома су важни при солирању на бубњевима и служе за повезивање музичких фраза. Производе се од дрвета и стандардне величине су: 10" х 8", 10" х 9", 12" х 8", 12 х 10", 13" х 10", 13" х 11.

Индијанер (Тимпан 3)[уреди]

Индијанер је тимпан већих димензија. Разлика у односу на обичне тимпане је у томе што индијанер стоји на својим ножицама и што даје дубљи тон. Такође се производи од дрвета, али су му стандардне величине 16" х 16" и 18" х 16".

Контра чинела[уреди]

Контра чинела заједно са бас бубњем и добошем чини основни ритам. Најглавнија је чинела у сету бубњева. Састоји се од једног пара чинела које су окренуте једна према другој. Налазе се на посебном сталку који се састоји од папучице и механизма за међусобно одвајање чинела. Свира се руком и ногом, ногом је отварамо и затварамо, а руком ударамо по чинелама. Основна улога је да даје високе фреквенције ритму и углавном је основни бројач ритма. Стандардна димензија је 14". Налази се са леве стране сета бубњева.

Рајд чинела[уреди]

Рајд чинела има исту улогу као и контра чинела, само што је већих димензија и не може се свирати ногом. Углавном се користи ради промене атмосфере у ритму. Често се свира звоно рајд чинеле, ради акцентовања појединих делова ритма. Можемо је користити и као креш чинелу, ради добијања карактеристичног звука. Стандардна величина је 20". Налази се са десне стране сета бубњева, односно са супротне стране контра чинеле.

Креш чинела[уреди]

Креш чинела служи за акцентовање у ритму. Одваја деонице у ритму. Стандардна величина је 14" и 16".

Палице[уреди]

Палице за бубњеве долазе у различитим тежинама и величинама. У већини случајева израђују се од дрвета, али у новије време и од пластике. Поред стандардних палица користе се и метлице, палице са батићем итд.

Остали елементи[уреди]

Наведени су основни елементи једног сета бубњева који може да варира на величину у зависности од стила музике. Сет бубњева сачињавају још и разне врсте педала, удараљки, сталака, звона, додатних електронских педова...

Штимовање[уреди]

Процес затезања и отпуштања сваке чивије на сваком елементу сета бубњева, ради добијања правилног осциловања мембране назива се штимовање. Свака чивија на једном елементу мора имати исти тон.


Са других Викимедијиних пројеката :