Википедија:Лични подаци

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:ЛП)

Лични подаци (енгл. Persondata) су посебни метаподаци који могу да се додају у биографске чланке. Ови метаподаци се могу касније извести аутоматским процесом. Садрже групу стандардизованих поља у које се уносе информације о особи, као што су име, датуми рођења и смрти, место рођења и смрти, занимање, итд. Ови метаподаци могу да се користе за напредна претраживања, статистичке анализе, аутоматску категоризацију и разне спискове. Додавање личних података неће имати утицај на изглед самог чланка јер је шаблон помоћу којег се додају подаци невидљив. Уколико корисник то зажели шаблон може постати и видљив.

Википедија на српском језику је ову опцију увела 30. септембра 2006. године и има само неколико чланака који садрже овај шаблон, док Википедија на немачком језику већ има преко 100.000 чланака са овим шаблоном.

Коришћење шаблона[уреди | уреди извор]

Да бисте користили шаблон Лични подаци, копирајте овај текст на крај биографског чланака. Шаблон би требало да се поставља пре категорија и међувики веза.

Следећи корак је попуњавање поља за подацима. Обратите пажњу на то да се у поље ИМЕ уноси прво презиме па запета (зарез) па онда име (као што се ради код категоризације чланка). Немојте брисати празна поља (на пример, уколико је особа и даље жива, оставићете празна поља за датум и место смрти).

Читање личних податка[уреди | уреди извор]

Лични подацу су углавном невидљиви за обичне кориснике. Уколико желите да их видите морате изменити вашу датотеку стила monobook.css. Прво морате проверити да ли сте пријављени. Затим, уколико то већ раније нисте направили, креирајте Корисник:Ваше корисничко име/monobook.css и додајте следећу линију:

table.persondata {display:table;}

или, уколико користите Интернет експлорер:

table.persondata {display:block;}

Уколико не желите више да видите шаблон једноставно избришите ту линију из ваше CSS датотеке.

Поља за податке[уреди | уреди извор]

Поља за податке ИМЕ, ДРУГО ИМЕ, КРАТАК ОПИС, ДАТУМ РОЂЕЊА, МЕСТО РОЂЕЊА, ДАТУМ СМРТИ, и МЕСТО СМРТИ се користе како би се направио „записник“ личних података одређене особе. Уколико је потребно, ова поља се могу и проширити.

Име поља Пример
ИМЕ

Магелан, Фернандо
Тесла, Никола
Вишњић, Филип
Бетовен, ван Лудвиг
Хамураби

ДРУГО ИМЕ

Magalhães, Fernão de (португалски); Magallanes, Fernando de (шпански)
Роналдо Луиз Назарио де Лима (право име)

КРАТАК ОПИС

Истраживач
Српски књижевник
Немачка глумица и фото модел
39. председник Сједињених Америчких Држава

ДАТУМ РОЂЕЊА

1480.
23. септембар, 1806.
око 470. п. н. е.

МЕСТО РОЂЕЊА

Саброса, Португалија
Република Македонија
Беч

ДАТУМ СМРТИ

27. април, 1521.
мај, 1945.
1421.

МЕСТО СМРТИ

Горњи Милановац, Србија
Златибор
Француска

Викивезе у овом шаблону тренутно нису потребне, али ово може бити корисно у неким будућим апликацијама.

Име[уреди | уреди извор]

Када уносите име, користите следећи формат: [презиме], [име] [средње име], [титула]. У већини случајева овакво навођење личних података је супротно уобичајеном поступку, на пример „Лудвиг ван Бетовен“ ћете унети као „Бетовен, ван Лудвиг“. У неким случајевима, ипак, име или презиме може бити двосмислено, али овакав начин уноса би требало да спречи неспоразуме.

Оно што вам предлажемо је да унесете што је више могуће података у ово поље да бисте избегли конфузију са сличним именима. Титуле (као што су „др“, „професор“, и сл.) се не уносе уколико нису нису део титуле славне личности.

Без стандардизоване форме, веома је тешко аутоматски извести корисне информације из биографских чланака. Такође је немогуће аутоматски излистати све биографске чланке пошто наслови обично почињу са именом особе. Додајући стандардизоване метаподатке у чланке, можемо олакшати прављење нових софтвера за Википедијин садржај, као што су Википедијини CD/DVD-јеви, програми за претраге, итд. Ово би требало да буде први од многих корака са семантичким садржајем који воде ка обогаћењу и напретку Википедије.