Википедија:Правила о заштити страница

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:ПЗС)

Администратори имају могућност да „заштите” стране или слике тако да нико, сем других администратора, не може да их мења. Ову могућност треба користити само у одређеним околностима будући да се заштићене странице сматрају штетним.

Употреба[уреди | уреди извор]

Полутрајна заштита се користи за:

  • Заштиту веома видљивих страна, као што је Главна страна, од вандализма.
  • Одржање интегритета логотипа Википедије.
  • Одржање интегритета кључних страна са обавештењем о ауторским правима и лиценцама.
  • Одржање интегритета обавештења за штампу.
  • Заштиту одређених страна за „администрацију система”.
  • Заштиту често коришћених текстова у именском простору Медијавикија.
  • Корисничних страна и њихових подстраница које су мета учесталог вандализма.

Привремена заштита се користи за:

  • Спровођење периода „хлађења” да би се зауставио „уређивачки рат”, на захтев.
  • Заштиту странице или слике која је скора мета упорног вандализма или упорног уређивања од стране корисника који је добио забрану.
  • Спречавање промена на страни у току истраге могуће грешке (енгл. bug) у софтверу Медијавики.

Заштита странице у било којој верзији није намењена за изражавање подршке тој верзији па стога немојте да шаљете захтеве да се заштићена верзија врати на неку другу.

Странице за разговор (и корисничке странице за разговор) нису заштићене сем у екстремним околностима.

Када је страница нарочито експонирана, било тиме што је повезана са главне стране било зато што је скоро добила истакнуту везу ван сајта, често се дешава да постане мета вандала. У овом случају, најбоље је не заштитити страницу. Боље је уместо тога да је додате на ваш списак надгледања и сами уклоните вандализам.

  1. Немојте уређивати или враћати странце које су привремено заштићене, сем да додате обавештење о заштити странице, везу ка Википедија:Оспорена тачност или Википедија:Оспорена НТГ или сличну објаву о тренутном стању чланка, сем ако постоји распрострањено мишљење да су заштитом стране прекршена ова правила.
  2. Немојте заштићивати страницу ако сте укључени у размирице око њеног уређивања.
  3. Додајте {{закључано}} на почетак привремено заштићене странице и у прегледу измене помените заштиту.
  4. Покушајте да подстакнете сукобљене стране на разрешење сукоба.
  5. Уклоните {{закључано}} са почетка незаштићене странице и помените уклањање у прегледу измене.

Администратори не треба да заштићују странице у чијем су уређивању значајно учествовали (то подразумева на пример значајан допринос у уређивању стране или у дискусији о чланку на страници за разговор). Администраторске могућности нису уређивачке привилегије — администратори треба да служе само као извршиоци одлуке коју је донела заједница. Ако сте администратор и желите да заштитите страну у уређивачком рату у који сте на неки начин умешани, контактирајте другог администратора и замолите њега (или њу) да заштити ту страну уместо вас.

Осим тога, администратори треба да избегавају фаворизовање било које од спорних верзија чланка, осим ако је та верзија вандализам. У том случају, администратор треба да врати чланак на стање пре вандализма и да заштити ту верзију чланка.

Такође, када заштита наступа због рата обртањем, администратор може да изабере да заштити верзију која је најприближнија смерницама о вишеструком враћању.

Уопште, привремено заштићене странице не би требало дуго да буду остављене тако а странице за дискусију би требало да остану отворене.

Нема потребе штитити личне css и js странице (као што су корисник/monobook.css или корисник/cologneblue.js), будући да њих могу да мењају само налози повезани са њима.

Уређивање заштићених страница[уреди | уреди извор]

Правило о немењању заштићених страница се не примењује на исти начин и на полутрајно заштићене странице. За те странице, администратори морају бити обазриви при уређивању и исто обављати у складу са сагласношћу и сваком смерницом посебном за ту тему. У неким случајевима, као када је уређивање значајна промена на важној страници и вероватноћа да буде сматрано контроверзним је велика, оператори система треба да размотре да претходно покрену питање на одговарајућој страни за разговор.

У случају привремене заштите странице, администратори не треба да уређују заштићену страницу пошто ни људи са другачијом становиштем који нису администратори не могу то да раде. Међутим, постоји пар изузетака када администратори могу опрезно да одлуче да уређују такву страницу:

  • Додавање везе ка Википедија:Оспорена тачност или Википедија:Оспорена НТГ или сличном обавештењу о тренутном стању чланка.
  • Враћање странице на старију верзију (отприлике недељу дана пре него што је контроверза настала) ако пре контроверзе постоји јасно стајалиште.
  • Враћање на верзију која се претпоставља другим верзијама, као што је горе описано.

Списак заштићених страница[уреди | уреди извор]

Ако заштитите страницу или пронађете заштићену страницу која није наведена на Википедија:Заштићена страница, будите љубазни да је додате на списак. Такође будите љубазни па додајте кратко објашњење од десетак или мање речи назначавајући разлог за заштиту. Ако вам је потребно више простора, изнесите то на страници за разговор стране коју заштићујете.