Википедија:Не храните примадоне!

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:ПРИМА)
Жанио Квадрос, председник Бразила, претио је да ће се повући у нади да ће масе навалити да га моле да остане. Нису то учинили.

Вики примадона је дугогодишњи корисник који верује да је важнији од других уредника, и који захтева признања за свој рад, која добија тако што увређено напушта пројекат кад год не добије оно што жели. Тај одлазак је увек пропраћен дугачким кукањем над оним што га је наводно овај пут натерало да оде, без обзира колико то било безначајно.

Наравно, ова парафада онда привлачи гомилу мољакања и преклињања да не иде, са све заједно подршком примадониног става у нареченом сукобу који је узрок најновијег „повлачења“. Крајњи резултат је да на крају примадона добије управо оно што је желела — признање и подршку — да би се онда тријумфално вратила на пројекат, барем привремено, до следећег сукоба.

Како да знате да имате посла с примадоном?[уреди | уреди извор]

Ово су понашања на која треба да вам се упали „црвена лампица“ као сигуран знак да имате посла с вики примадоном:

  • Полемичност у неважним расправама: За примадоне, не постоји неважан проблем; за њих, циљ расправе је да истерају своје, а не да истерају ствари на чистину.
  • Често навођење сопствених „заслуга“ на пројекту у дискусијама: Примадоне желе да други корисници мисле да су оне преко потребне пројекту и да пројекат не може да преживи без њих, стога често промовишу саме себе истичући своје доприносе на пројекту, као нпр. броја измена, масовних уноса, добрих или сјајних чланака које су написали, и сл. Приликом истицања својих вредности, често такође омаловажавају своје противнике и умањују вредност њихових доприноса, што је такође један од начина за добијање потврде.
  • Претерана самопромоција: Примадоне често имају врло лепо уређене корисничке странице на којима су детаљно забележени сви њени доприноси.
  • Честе претње одласком: Ово је примадонино главно оружје које врло често користе. Често се повлаче, али никад не издрже више од неколико дана.

Како се носити с примадонама?[уреди | уреди извор]

Ови момци покушавају да спрече бег бесног бика. Међутим, кад су вики примадоне у питању, најбоље је да их пустите да оду дигнутог носа и одгунђају своје, јер ће се сигурно вратити.

Као и тролови, и примадоне чезну за пажњом, али док су тролови углавном деструктивни, диве су заправо врло продуктивни и корисни уредници — барем онда кад не дижу нос и не прете одласком. Али за разлику од других продуктивних уредника, примадоне користе своју историју измена као оружје против других уредника. За примадоне, корисни допринос пројекту није циљ сам по себи, већ је пре средство за стицање утицаја и моћи које потом користе у дискусијама са другим мање истакнутим корисницима. Такође, тај утицај им такође обезбеђује и тако жељену пажњу и потврду приликом честих „повлачења“.

Најбољи начин за решавање проблема с примадонама јесте игнорисање њихових испада. Кад примадона дигне нос и оде, пустите је нека иде. Ако је преклињете да остане, само јој дајете могућност да понови циклус из почетка, тј. да за неколико месеци понови целу шараду и опет дигне нос и оде.

Ако примадонама једноставно пожелите све најбоље и пустите их да оду, оне ће готово сигурно увек да се врате, али са победничким ставом. Примадона која не добије пажњу врло брзо схвати да није важнија од осталих корисника и да због одласка једног јединог корисника пројекат ових размера свакако неће стати.

Понекад се примадоне ипак не врате, али губитак се убрзо надокнади другим уредницима чије „одржавање“ није толико скупо — то су уредници за које циљ није самопромоција и потврда, него унапређење пројекта. Већина корисника који су заувек напустили Википедију то су учинили без много халабуке и фрке.