Вашингтонски споразум (1994)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Муслиманско-Хрватска Федерација према Вашингтонском споразуму

Вашингтон споразум је споразум о прекиду ватре између зараћених страна Републике Хрватске, Херцег-Босне и Републике Босне и Херцеговине. Споразум је потписан у Вашингтону 18. марта 1994, а ратификован касније у Бечу. [1] Споразум је потписан од стране премијера промуслиманске владе Босне и Херцеговине Хариса Силајџића, хрватског министра иностраних послова Мате Гранића и председника Херцег-Босне Крешимира Зубака. Према споразуму, комбинована територија под контролом хрватских и промуслиманских снага је подељена на десет аутономних кантона, и успоставља се Федерација Босне и Херцеговине. Кантонални систем се успоставља са циљем да спречи доминацију једне етничке групе над другом.

Главни циљ споразума је био стварање конфедерације између Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине.[тражи се извор од 06. 2013.]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Bethlehem, Daniel L.; Weller, Marc (1997). The 'Yugoslav' Crisis in International Law. Cambridge International Documents Series. 5. Cambridge University Press. стр. liiv. ISBN 978-0-521-46304-1. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]