Рашка

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Велики жупани Рашке)
Српска држава Рашка
Великожупанска Србија

Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Земља Србија
Престоница Стари Рас
Друштво
Службени језик српскословенски
Религија православље
Политика
Облик државе монархија
 — Велики жупан Вукан I
  Урош I
  Урош II
  Стефан Немања
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1083. (као саставни део Српске дукљанске краљевине)
 — Укидање 1217. (проглашена краљевином)
 — Статус бивша држава
Земље претходнице и наследнице
Рашке
Претходнице: Наследнице:
Дукља Краљевина Србија

Српска држава Рашка, односно Великожупанска Србија, је била једна од српских средњовековних држава, која је постојала од средине 11. до почетка 13. века.[1] Првобитно је обухватала југозападне делове данашње Србије, североисточне делове данашње Црне Горе и најисточније делове данашње Босне и Херцеговине,[2] а највећи успон је доживела за време владавине великог жупана Стефана Немање (1166—1196),[3] када је обухватила и друге српске области. Главно државно и црквено средиште великожупанске Србије налазило се у Старом Расу, недалеко од данашњег Новог Пазара.[4]

Владари ове државе су носили титулу великих жупана. Успон ове српске државе започео је крајем 11. века, за време владавине великог жупана Вукана I који је водио успешне ратове против Византије. Српски велики жупани су одржавали блиске везе са владарима суседне српске краљевине Дукље. Рашки велики жупан Стефан Немања је у другој половини 12. века постао најмоћнији међу српским владарима створивши јединствену државу која је обухватала скоро све српске земље, тако да је великожупанска Србија постала језгро јединствене државе Немањића која се даље развијала као средњовековна Краљевина Србија у 13. веку, а потом и Српско царство у 14. веку.

Само име Рашка (лат. Rassia — Расија) први пут се помиње 1189. године. Од тада Млечани, Немци и Мађари до 18. века Србију често називају Расција (лат. Rascia), а сходно томе су и Србе често називали Рашанима, односно Расцијанима (лат. Rasciani) или Рацима и слично. Име Рашка је данас сачувано у имену Рашког округа у Србији, а територија некадашње Рашке је данас позната под географским именом Рашка област.

Рашка држава Србија[уреди | уреди извор]

У савременим византијским историјским изворима из 11. и 12. века, држава великих жупана је увек означавана као Србија, а обласни назив Рашка се јавља тек крајем века, и то прво у изворима латинског, а потом и српско порекла. Повратна историографска употреба појма Рашка за целокупно великожупанско раздобље (11. и 12. век) проистекла је из казивања позног Барског родослова, у којем се унутрашњост Србије источно од реке Дрине назива Рашком и у склопу казивања о знатно старијим временима. На основу такве употребе овог појма, у старијој историографији је појам Рашке понекад употребљаван чак и за првобитну српску државу династије Властимировића која је постојала од 7. до 10. века. Међутим, таква употреба се показала као неоправдана, пошто је сам град Рас у то време, према сведочењу списа De administrando imperio, још увек имао примарну функцију пограничне тврђаве.[5][6]

Тек око 970. године, када је створен византијски Катепанат Рас, ствара се административно језгро у којем ће 1018. године, након обнове византијске власти, бити установљена Рашка епархија.[4][7] Током времена, употреба рашке одреднице се из назива епархије протегнула на читаву област која је била у надлежности рашких епископа. Међутим, током читаве друге половине 11. и прве половине 12. века, српско-византијске борбе су вођене у непосредној близини Раса, односно на просторима између Раса, Звечана и Липљана. Тек у другој половини 12. века византијска власт је потиснута даље према југу, те се тако и област Раса нашла у залеђу, поставши главно средиште српске великожупанске државе, која се управо од тада назива и Рашка.

Најзначајнији владари српске великожупанске државе током 11. и 12. века били су Вукан I, Урош I, Урош II и Стефан Немања, који је крајем 12. века под својом влашћу објединио готово све српске земље. Почетком 13. века, великожупанска Србија је заслугом Стефана Немањића уздигнута на степен краљевине, чиме је започело ново раздобље у њеној историји.

Списак великих жупана Рашке[уреди | уреди извор]

Рушевине старог града Раса
Рушевине старог града Звечана
Продор Турака у Рашку средином 15. века

Списак великих жупана Рашке обухвата велике жупане који су владали Рашком од доба њеног прикључења Краљевини Дукљи под краљем Константином Бодином (1081—1101) до њене трансформације у Краљевину Србију под Стефаном Првовенчаним (велики жупан 11961202. и 12041217, краљ 1217—1228). Сви су припадали породици Вукановић, али се последњи жупани из њеног бочног низа по Немањи (1166/1168—1196) називају Немањићи.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Калић 1981а, стр. 197-211.
  2. ^ Мишић 2014.
  3. ^ Калић 1981б, стр. 251-262.
  4. ^ а б Ћирковић 2004, стр. 31.
  5. ^ Moravcsik 1967.
  6. ^ Ферјанчић 1959.
  7. ^ Живковић 2004, стр. 173-176. sfn грешка: више циљева (2×): CITEREFЖивковић2004 (help)

Извори и литература[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]