Весна Перовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Весна Перовић
Лични подаци
Датум рођења(1954-06-12)12. јун 1954.(69 год.)
Место рођењаБеоград, СФРЈ
ДржављанствоЦрна Гора
Политичка каријера
Политичка
странка
Либерални савез Црне Горе
2001 — 2002.
ПретходникСветозар Маровић
НаследникФилип Вујановић

Весна Перовић (дјевојачко Миловчић, Београд, ФНРЈ, 12. јун 1954) бивша је црногорска политичарка и предсједница Скупштине Црне Горе у периоду 20012002.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 1954. године у Београду, дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду 1977, а правосудни испит положила 1979. године и добила звање дипломираног правника.

Професионална каријера[уреди | уреди извор]

Весна Перовић започиње радну каријеру при Трећем општинском јавном тужилаштву у Београду, 1978. године, гдје од априла почиње приправнички стаж. После годину дана рада, полаже правосудни испит 1979, и добија посао као стручни сарадник Тужилаштва. Следеће, 1980. године, добија мјесто савјетника у Уставном суду Србије у којем ради наредних девет година.

Године 1989. сели се из породичних разлога у Црну Гору и Котор, и тиме почиње њено позитивно дјеловање у Црној Гори. На правничким пословима при Заводу за заштиту споменика културе Котор, даје допринос заштити црногорских тековина, историје и насљеђа, учествује у изради новог Закона о заштити споменика културе и Закона о заштити споменичког подручја Котора. У стручним часописима објављује чланке из области уставно судске праксе и коментаре законских текстова.

Политичка каријера[уреди | уреди извор]

Постаје члан Либералног савеза Црне Горе 1994. године при Которском Општинском одбору, и бива делегирана за члана Конференције ЛСЦГ, највећег органа Странке. У рад Странке интензивно се укључује у прољеће 1996. године и ради на тексту измјена страначког Статута. Сходно Статуту ЛСЦГ који је усвојен на II ванредној Конференцији одржаној у Будви 1997. године, изабрана је за предсједницу Либералних жена Црне Горе.

Годину дана касније, након мајских избора 1998. постаје посланик Либералног савеза у Скупштини Републике Црне Горе. Године 2001. Весна Перовић након парламентарних избора добија мјесто предсједника Скупштине Црне Горе. На дужности Предсједника Парламета, покушава да заустави расподају државне имовине од стране мањинске владе ДПССДП, а касније исте у оставци. Поред законских дужности које има као Предсједник Црногорског Парламента, Весна Перовић помаже и подржава невладин сектор, и организације које племенитим дјеловањем обогаћују друштво и штите права црногорских грађана.[1]

Функцију Предсједника Парламента је обављала до расписиавања нових парламентарих избора 2002. Дана, 23. октобра 2004. године на Цетињу, Весна Перовић ће постати Лидер Либералног савеза Црне Горе и исту функцију ће обављати до 24. марта 2005. године, када Либерални савез одлучује да замрзне све активности и прекине свој рад.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Биографија Весне Перовић, сајт ЛС-а Архивирано на сајту Wayback Machine (9. јун 2013), Приступљено 27. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]