Вахабизам

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Вехабије)

Вахабизам[н. 1]/вехабизам (арап. الوهابية) или вахабијска/вехабијска мисија (арап. الدعوة الوهابية) врста је традиционализма у исламу који се утемељио концем 18. и почетком 19. века. Његов духовни изворник је Мухамед ибн Абдул Вахаб[1], тзв. реформатор ислама, пореклом из Саудијске Арабије. Вахабизам се у суштини заснива на редукционистичким и изворним идејама о исламу, те кроз исте има врсту интерпретације ислама која се разликује од других исламских смерова као што су сунизам, суфизам и шиизам. Вахабизам настоји задржати муслимане на изворној интерпретацији ислама без даљих научних, теоријских и сличних посредовања у интерпретацији. Самим тим вахабизам је интерпретативни ток који нема своју литературу ни мишљење, те духовни ток који заговара крајње редуковање човека као појединца и муслимана као заједнице.

Вахабизам је настао кроз политичку поделу у Саудијској Арабији крајем 18. века, при чему је деоба направљена између политичког живота муслимана и религијског живота, у којем религијски живот контролишу вахабијски изворници.[појаснити]

У модерном времену вахабизам је најпроширенији у не модернизованим деловима Азије и у мањој мери у Европи, те га многи окривљују за подстицање и идеолошке основе данашњим терористичким групама у Авганистану, Саудијској Арабији и Ираку. Такође, сматра се да су поједини поклоници вахабизма са својим идеолошким уверењима подупрли терористичке нападе у САД и Европи.

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Речник страних речи и израза, И. Клајн и М. Шипка (језик: српски)
  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 23. ISBN 86-331-2112-3.