Википедија:Значај (порнографски глумци)

С Википедије, слободне енциклопедије

Следећа смерница је појашњење Википедија:Значај (људи), и оквирно описује смернице за утврђивање значаја порнографских глумаца и глумица, за сврху укључивања чланака о њима на Википедију. Смернице о значају за људе садрже опште критеријуме; овај подскуп се усредсређује на прагове најподесније за извођаче у овој области.

Важећи прагови[уреди | уреди извор]

За сваког еротског глумца или глумицу се може показати да је значајна преласком било којег од следећих прагова:

  1. Извођач је освојио-ла награду наведену у Категорија:Порнографске награде или Категорија:Филмске награде, водећем порнографском часопису, попут Пентхауса, Плејбоја, Хаслера, Плејгирла или неком другом добро познатом часопису, као и њима одговарајућим часописима у другим врстама порнографије;
  2. Извођач је био-ла Плејбојев "Playmate" (године или месеца) или Пентхаусова "Љубимица" (године или месеца), или је понео-ла сличан назив у другим водећим часописима;
  3. Извођач је учинио-ла јединствене, запажене доприносе свом пољу:
    • Да ли је извођач познат по томе што је започео-ла нови тренд у порнографији?
    • Да ли је извођач био-ла међу главном глумачком поставом иконичног или блокбастер филма или другог издања или издања које је пробило нова поља према стандардима ове индустрије?
  4. Извођач је био-ла предмет значајне/запажене вести или контроверзе, било кроз изворе вести који покривају порнографију или (пожељно) у организацијама матичног новинског тока;
  5. Извођач се појавио-ла више пута у значајним организацијама матичног новинског тока ("Ер форс Ејми" правило);
  6. Извођач је био-ла значајан или изражено продуктиван унутар посебног уског жанра;
  7. Постоји оригинални филм (не компилација) назван по извођачу.

Неважећи прагови[уреди | уреди извор]

Ови прагови не би требали бити разматрани када се утврђује значај за еротске глумце и глумице.

  1. Особа је у некаквој вези са другом добро познатом особом.
    • Разлог: Чињеница да је особа у вези са другом добро познатом особом не чини ту особу значајном. Особа би требала да буде самостално значајна без утврђивања значаја преко везе.
  2. Особа је наведена у филмографској бази података, попут ИМДБ, ИАФД, итд.
    • Разлог: Базе података попут ИАФД или ИМДБ пружају податке о свим извођачима, без осврта на број издања у којима је он или она учесник. Како Википедија није база података о свим особама, прагови које користе ове базе података и они које користи Википедија не укључују једни друге.
  3. Извођач има јако много слика и галерија фотографија на Мрежи.
    • Разлог:Број слика не налаже укључивање у Википедију.
  4. Извођач има посебно "великог-велику-велике", "малог-малу-мале" и сл.
    • Разлог: Имају их и други и то не говори ништа о њиховом значају за укључење у Википедију.

Сумњиви начини утврђивања значаја[уреди | уреди извор]

Обзиром на природу занимања, постоје значајне разлике у утврђивању значаја између уобичајенијих животописа и биографија еротских извођача.

  1. "Гугл праг":
    • Индустрија филмова за одрасле користи "гугл-бомбардовање" како би утицала на ранг имена актуелних извођача на претраживачима. Ово је исходовало тиме да гугл праг није подесан за одрађивање значаја ових извођача. Ово је посебно случај са извођачима чији је рад изведен након настанка Мреже.
  2. "Алекса праг":
    • Због ограничења Алексе, коришћење Алексе као чиниоца у утврђивању значаја или правилности у саобраћају на мрежном месту порнографског глумца или његовог предузећа не узима у обзир све кориснике Интернета. (Записи о саобраћају са сервера мрежног места би, са друге стране, били значајно прецизнији алат, али би коришћење записа о саобраћају представљало првобитно истраживање.)
  3. Праг "број филмова":
    • Данас се порнографски филмови могу снимити за три дана или мање, и извођачи пуни набоја се могу појавити у неколико десетина филмова током своје прве године. Тако, рецимо, данашњи амерички хетеросексуални извођачи обично нису значајни ако се појављују у мање од 100 филмова. Међутим, значајни извођачи у прошлости, у другим земљама, или у другим врстама порнографије често снимају значајно мање, тако да је коришћење било каквог једноставног бројача филмова у којима је извођач глумио како би се утврдио значај веома контроверзно.