Википедија:Контроверзни чланци

С Википедије, слободне енциклопедије

Контроверзни чланци, по самој својој природи, захтевају далеко више пажње како би постигли неутралну тачку гледишта.

Опишите контроверзу[уреди | уреди извор]

Чланак о контроверзној особи или групи би требало да верно опише њихове погледе, без обзира на то колико су они погрешни или одвратни. Увек се запитајте: „Како се ова контроверза може најбоље описати?“ Није наш посао да уређујемо Википедију тако да она одражава наше сопствене погледе и да затим бранимо такве измене од свих придошлица; наш посао је да будемо поштени према свим странама у контроверзи.

Молимо вас водите рачуна да Википедијина политика неутралности свакако не каже, нити имплицира, да морамо дати једнаку тежину мањинским гледиштима у контроверзи.

Види и Википедија:Неутрална тачка гледишта.

Будите пажљиви са навођењем извора[уреди | уреди извор]

Када пишемо чланке о већини тема на Википедији, једноставна исказивања чињеница и мишљења не морају имати наведене изворе. Заиста, не би било адекватно терати да наводе поуздане изворе за апсолутно сваку тврдњу у чланку.

Међутим, када се бавимо могуће спорним темама, на пример у области вере или скорашњих историјских догађаја, мора се бити много пажљивији. Што тврдња више одскаче од опште прихваћених ставова, она мора бити све ригорозније документована. Водите рачуна о следећим стварима.

Будите опрезни са лукавим изразима[уреди | уреди извор]

Израз „лукави изрази“ се односи на конструкције попут „тврди се“, „сматра се“, или „каже се“. Ово можда јесу прихватљиве реторичке конструкције, али би њих требало пажљиво преиспитати како би се осигурало да се оне не користе за укључивање скривене наклоности, пошто тврди се заправо може тражити од читаоца да безусловно прихвати исказ као тачан, или може имплицирати да исказ заправо није тачан и да постоји неки разлог да се у њега не верује. На пример:

  • ...слика, за коју се широко се верује да је дело...
  • ...који су тврдили да су истерани из својих кућа...

Ако се за слику заиста широко верује да је нечије дело, не би требало бити тешко додати референцу која то и доказује. Други исказ на неки начин доводи у сумњу исказ људи, који можда заиста јесу истерани из својих кућа. Наведите њихов исказ у целости, као и шта о целом догађају мисле друге стране, а шта неутрални посматрачи.

Наведите изворе за чињенице[уреди | уреди извор]

Када описујете догађаје или акције, увек би требало навести поуздан извор. Идеално, ово би требало да буде независан академски рад, али такав извор често не можемо наћи. За већину догађаја од средине 1990-их, и неке раније догађаје, основне чињенице се могу установити позивањем на новинске извештаје на Мрежи. Овакви извештаји би требало да буду из матичног тока медија (Би-Би-Си, Политика, Нин, Итар-Тас), или независних организација попут Уједињених нација, водећи притом рачуна да и сви ови извори имају сопствене наклоне.

Наведите изворе за тврдње[уреди | уреди извор]

Када карактеришете људе, догађаје, или акције, за сваку тврдњу би такође требало навести њен извор, који би требао бити прихватљив. Редован новински извештај у некој од медијских организација из матичног тока је најбоља опција, али немојте се ослањати на то да ће новинар верно известити о пристрасности својих извора. Као друга могућност, може се цитирати и текст из пристрасних алтернативних медија или интересних група, али смо под условом да се извор верно опише неутралним речима. На пример,

  • Либерална група економиста...
  • Часопис крајње деснице...
  • Радикална исламска група...
  • Управо основано антиратно удружење...

Назначите могућу пристрасност извора (укључујући организационе, финансијске и/или личне везе са заинтересованим странама). Ако је предмет спора статус самог извора, најбоље је сасвим избегавати такве карактеризације; уместо тога, ако је могуће, треба користити везу ка чланку на самом извору, где се расправљају ове супротстављене тачке гледишта. (Један пример је разликовање у описима „терориста“ и „борац за слободу“, али свакако има пуно других примера.) Ако се представљају не-центристичке тачке гледишта, пожељно је укључити тврдње из више перспектива.

Уређивачки поступци[уреди | уреди извор]

Ако доприносите на контроверзном чланку, може бити подесно да раздвојите своје неконтроверзне прилоге од контроверзних. Направите прво неконтроверзне измене, а затим могућно контроверзне. Ако други уредник врати контроверзну измену, макар ће бити сачувани неконтроверзни доприноси.