Википедија:Нападачке странице

С Википедије, слободне енциклопедије

Нападачка страница је страница у било ком именском простору која постоји искључиво да би се тема чланка нападала или да би јој се претило. Према критеријумима за брзо брисање (тачка 7), овакве странице подлежу брзом брисању. Кад наиђете на такву страницу, обележите је шаблоном {{брзо брисање|напад}}, а корисника који ју је створио упозорите да напади нису дозвољени. Као знак увиђајности садржај нападачке странице може бити и уклоњен, док не буде избрисана.

Ако је предмет чланка значајан, али постојећа страница садржи само нападе на тему чланка, а у историји чланка не постоји прихватљива верзија на коју би се могло вратити, онда садржај те странице треба уклонити и уместо њега написати пристојну клицу. Ово је нарочито битно уколико страница садржи биографски материјал о живој особи.

Нападачке странице које подлажу брзом брисању могу се налазити како у главном именском простору, тако и ван њега. Ипак, ово правило обично се не примењује уколико се покушава решити неки спор између уредника (обично на Тргу или Администраторској табли), све док су оптужбе у границама пристојности. Другим речима, сукобљене стране треба да износе аргументе, а не да се служе личним нападима. С друге стране, стварање и чување спискова непријатеља или списка свега лошег што је неки корисник урадио у вашем именском простору нити је конструктивно нити је на месту. Имајте на уму да прави начин за решавање несугласица и сукоба није да пронађете и набројите сав „прљави веш“ који можете наћи о неком кориснику.

Напомена за администраторе[уреди | уреди извор]

Када бришете нападачку страницу, веома је важно да не цитирате било шта од њеног садржаја у опису брисања. Понекад софтвер Медијавикија унесе сам део текста који се брише у опис разлога за брисање; водите строго рачуна да тај текст у опису замените неким текстом који је пристојнији, нпр. ВП:БЛН — нападачка страница, пре него што кликнете на дугме за брисање.