Википедија:Не вређајте вандале

С Википедије, слободне енциклопедије
Одмазда није ефикасна

Не вређајте вандале јер то их неће натерати да престану са вандализмом. Често је прави циљ вандала баш да изнервирају кориснике и да их избаце из такта. Ако се ругате вандалима или их вређате, управо радите оно због чега они и пребегавају вандализмима — поклањате им пажњу (види још: Не храните тролове).

Велики број вандала може се сматрати неваспитаним силеџијама, и најбоља ствар коју можемо да учинимо јесте да вандалу јасно дамо до знања да је силеџија. Ако вандала покушамо да умиримо, то може или не мора да промени његово понашање. Али ако се према њему понашамо осветнички, то ће готово сигурно погоршати ситуацију. Уколико не покажете поштовање према другима, тешко да ће проблематични корисници показати икакво поштовање. Као закључак, при поступању са вандалима увек је добро бити одлучан, али такође остати смирен и цивилизован.

Вандализам је, наравно велики проблем за добронамерне кориснике Википедије, и иначе хладнокрвни Википедијанци могу да изгубе живце збо осећаја немоћи и фрустрираности проузроковане троловањем. Међутим, хладнокрвност, невређање и неизазивање (налик коментарима типа „хаха, блокиран си“ на корисничкој страни вандала) и покушаји да се буде љубазан према вандалима сигурно су најбољи правац деловања. Разлози за ово су следећи:

  • Вандалска етикета често се исувише олако лепи. Лоше написане или нерелевантне измене нису обавезно вандализам. Неправедним оптуживањем можете се показати нељубазним према новајлијама.
  • Вређање вандала је најсигурнији начин да ниво вандализма порасте.
  • Вандали могу да постану корисни Википедијанци, и могу чак да постану и администратори! Приђите им са саветима, и постоји могућност да ће се они одлучити за конструктивно деловање.
  • Нервирање вандала ће умањити вероватноћу да вандал престане са вандалским понашањем.
  • Љубазност је веома позитивна и добродошла особина!