Википедија:Не укључујте комплетне текстове подужих примарних извора

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Немојте укључивати комплетне текстове подужих примарних извора (конкретно: текст, мапе, уметничке слике или друге корисне слике) у Википедију. Ако је у питању велики извор, размотрите да га укључите у Викиизворник. Викикњиге (за анотиране изворне текстове) и Пројекат Гутенберг су неке од других алтернатива за складиштење примарних извора.

Избегавајте да укључујете целе текстове уговора, саопштења за штампу, говора, дугачких цитата, итд. На пример, у чланку о уговору, изложите сажетак уговора и затим додајте спољашњу везу (или, ако је уговор на Викиизворнику, међувики везу на сам уговор. Мањи извори и исечци су прихватљиви унутар чланака. Неки краћи текстови као што су кратке поеме или националне химне се обично укључују у њихове чланке, на пример Боже правде.

Викиизворник има засебне категорије за одређене врсте текстова–примарних извора, као што су, на пример, устави (s:Категорија:Устави) или химне (s:Категорија:Химне). Они могу садржати и преводе изворног текста на више језика, укључујући и преводе текста са његовог изворног језика на српски).

Мапе, уметничке слике и друге корисне слике–примарне изворе у јавном власништву можете послати на Викимедијину Оставу.