Википедија:Посматрачи

С Википедије, слободне енциклопедије

Посматрач је особа која направи налог на неком интернет форуму или викију али не учествује у раду нити постује. Они углавном читају, а учествују само и када мисле да је то неопходно и да се исплати.

Википедија има много посматрача. Ако видите неки налог чији власник изгледа да познаје правила и форматирање превише добро за неког почетника, не претпостављајте одмах да се ради о лутку — највероватније је да је корисник посматрач, или пријатељ неког корисника који га је научио ствари о Википедији. Неки корисници могу бити пријатељи или познаници неког уредника, а не његови луци. Такође они могу имати поприлично искуства у уређивању као нерегистровани корисници, или су променили налог из разлога који немају везе с луткарством. Такође је врло могуће да су били веома активни и плодни уредници на неком другом пројекту Викимедије, као нпр. Вики књиге или Вики цитати, пре него што су дошли овде.

Не заборавите да нови корисници на Википедију долазе на много различитих начина, и да се људи упознају са Википедијом преко пријатеља, породице, у школи, на послу, факултету и сл.