Википедија:Сређивање референци

С Википедије, слободне енциклопедије

Википедија је енциклопедија са одређеним стилом и начином концепције, изгледа чланака и писања. Како би се све странице мање или више придржавале неке норме, посебно норми провјерљивости, понекад је потребно прегледати и преконтролисати доступност наведених референци и спољашњих веза у неком чланку. Конкретно, ово сређивање се односи на:

  • сређивање недоступних линкова у референцама или спољашњим везама
  • уклањање линкова који воде ка пиратским садржајима, као нпр. Јутјуб или Скрибд.
  • техничко сређивање „голих“ линкова
  • допуну непотпуних референци, или, ако то није могуће, њихово уклањање
  • и сл.

Ако наиђете на страну на којој постоје недоступни линкови или линкови који воде ка пиратским садржајима у референцама или спољашњим везама, или ако видите непотпуне референце или „голе“ линкове, додајте шаблон {{сређивање референци}} и тај чланак ће се аутоматски наћи у категорији Сређивање референци. Такође на страници за разговор тог чланка, ако желите, можете и изнети разлоге зашто је дотични чланак потребно средити као и смернице шта би било корисно при самом сређивању. Наравно, пожељније је да, уколико имате воље и времена, сами средите чланак.

При томе је потребан посебно пажљив приступ, пошто референце и спољашње везе у већини случајева представљају једини начин провере релевантности или разлог за опстанак чланка на википедији. Дакле, понекад је потребно консултовати друге уреднике Википедије како би се нашла замена за недоступан линк, или линк ка пиратском садржају.

При аутоматској провери чланака на недоступне референце и спољашње везе, у случају да су пронађени, на страни за разговор су наведене и алтернативе појединачних референци из интернет архива. Потребно је дакле пронаћи одговарајућу верзију референце и повезати је у чланку уместо недоступне. И овде је потребан опрез при избору верзије.