Википедија:Трг/Архива/Википолитика/2

С Википедије, слободне енциклопедије

Stvarno dokle pomagati drugima[уреди | уреди извор]

Mi smo stvarno lud narod,svima ocemo da pomognemo ali sebi nikako.Nesvatljivo.A dali se mozda zapitamo dal oce neko nama da pomogne ili samo zele da nam odmognu

Неки од нас сматрају да имају шта да дају другима, не само да захтевају од других да нешто дају њима. Такође, већином смо довољно храбри да станемо иза својих речи. --Бране Јовановић 22:28, 7 август 2005 (CEST)

Лужичкосрпска Википедија[уреди | уреди извор]

Хајд на Мету на ову страну и подржите оснивање лужичкосрпске Википедије. --Милош Ранчић (разговор) 15:02, 13 август 2005 (CEST)

Вести у шаблону догађаји[уреди | уреди извор]

Апелујем на новајлије и оне који до сада нису то практиковали да како се појављују нове вести, уклањају само оне које се налазе на крају табеле у шаблону догађаји и да њих стављају на страну архива догађаја и то на врх. Ово говорим због брисања вести из средине табеле како би се додала нова вест, без архивирања и ичега. Ово није ништа злонамерно, већ само савет како се раде неке ствари. :) --Дунго (р) 12:03, 31. август 2005. (CEST)[одговори]

Чланци подлежни пропагандном садржају (En: Википедија)[уреди | уреди извор]

Што се тиче енглеске Википедије, ја рецимо пратим измене које се тичу чланака о Војводини тамо. Било би добро да се нађе неко ко ће пратити измене у вези Србије или Републике Српске. Приметио сам да су посебно чланци који се тичу Републике Српске пуни бошњачких националистичких глупости и стварно је потребно да се нађе неко ко ће се носити са тим. Ја ионако имам сувише чланака које надгледам, тако да немам времена да надгледам и ове, али уколико већ неко жели да се бави тиме, чланци које је потребно надгледати су пре свега они који се тичу Републике Српске, затим чланци о Санџаку, Тимочкој Крајини и слично. Ту се појављује доста антисрпске пропаганде. Корисник:PANONIAN


Зар о Тимочкој Крајини? Прије бих рекао да је у питању Република Српска Крајина. Како год, Панонац је у праву, има их свакаквих на енглеској Википедији, а кориснике српског поријекла који пишу чланке о Србима и српској повијести (као што су Игор, Никола Смоленски и др.) омаловажавају и преправљају им чланке под изговором да износе лажне податке. Требало би стварно више нас да се укључи у одбрану својих ставова и историјских чињеница. Звучим као неки политичар у предизборној кампањи, али ми стварно треба да подржимо чланке о нама и да не дамо да нас јебу у здрав мозак (пардон) износећи глупости и неистине (да не кажем лажи).--Ђорђе Д. Божовић 00:49, 20 септембар 2005 (CEST)


  • PANONIAN, овде си потпуно у праву. Колико сам могао да видим, чланци која су посебно подлежни антисрпској пропаганди су следећи:
  • Има их још, поговото они о историји Срба...
  • --Трајан 01:00, 20 септембар 2005 (CEST)

Кад смо већ при теми, погледајте тек ову пропагандну будалаштину, и до које је мере то елаборирано:

Лингвисти где сте?


Ђорђе, ја знам шта говорим: чланак о Тимочкој Крајини мењају неки Румуни који пишу о угроженим Румунима на том подручју (наравно прво етничке Влахе, који су у Србији признати као посебан народ, прекрсте у Румуне, па онда пишу како су угрожени!). Погледај само спољне линкове на тој страници.

Корисник:PANONIAN


Пар савета пре него што кренете интензивно да се бавите тиме (да не кажем пре него што кренете у крсташки поход ;) ):

  1. Очекујем да ће стварних проблема и интензивних препуцавања бити само са Бошњацима. --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
  2. User:Joy је администратор на енглеској Википедији из Хрватске и врло добар момак. Кад год имате неки аргумент (мислим да није потребно да наводим прави аргумент а не "аргумент"; дакле, поткрепљено ваљаним цитатима и референцама), слободно га изнесите и сумњам да ће бити икаквих проблема. --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
  3. Ако имате проблема са румунским националистима, разговарајте са Богданом. --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
  4. Ако имате проблема са бугарским националистима, имајте на уму да имамо врло добру сарадњу са бугарским Википедијанцима и да су њихови администратори стварно добра екипа. Мислим да је најбоље прво попричати са Харијем, који, успут, добро зна српски. --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
  5. Са Македонцима неће бити никаквих проблема (осим ако неко одавде не забада прст у око). Ако имате проблема са нечим везаним за њих, јавите се мени. --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
  6. Мађаре контактирајте на њиховом Тргу. --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
  7. Албанце, такође, можете контактирати на њиховом Тргу, а од помоћи вам може бити Дори, администратор Викимедијиних сервера. --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
  8. Савете око функционисања на енглеској Википедији може вам дати Зоки (кога ћу морати да приведем овамо напокон ;) ). --Милош Ранчић (разговор) 11:48, 20 септембар 2005 (CEST)
Пошто сам ја ипак мало дуже од Милоша на Википедији, осећам за потребно да дам свој савет:
  1. User:Joy јесте за десет нивоа изнад Мира или Патона, али су они толико дубоко да то није битно. Јесте, на крају ће попустити пред доказима, али ће вам пре тога одузети гомилу времена. Администраторске повластице почесто користи на начин који не би смео, што не значи много ових дана. Да не помињем да неће попустити пред неаргументованим али општепознатим доказима. Укратко, човек не брља, али штити друге Хрвате док брљају.
  2. Богдан је најпрвљи од румунских националиста (узмимо на пример разне мапе које је цртао а на којима је Молдавија представљена скоро као део Румуније; а покушајте да замислите шта би било када би на енглеској Википедији неко окачио мапу на којој је РС или РСК представљена као део Србије) па зато не би било мудро жалити му се на друге румунске националисте. Својевремено је држао страну Албанцима на чланцима о Косову.
  3. Харија не познајем па не могу ништа да кажем.
  4. Дори, као и Џој, јесте десет нивоа изнад осталих албанских корисника, али такође пристрасан колико му је могуће. Не саветујем да му се обраћа и за шта.
  5. Зоки је у реду мада мислим да је то углавном зато што не пише на национално битним темама :) Никола

Овако, пошто сам направио клицу за државе (Шаблон:Клица-држава) почео сам да додајем на неке државе које скоро ништа текста сем имена главног града. Налетао сам и на оне које имају само кутијицу. Е сада, ово се тиче стандардизације пошто видим да свако ради другачије. Да ли да се испод Застава и Грба државе пише: Детаљи, Детаљно, Застава или Грб ***** (****=име државе), увећано или можда чак некако другачије. За ово није потребно никакво гласање, него само да се договоримо и да касније прођемо кроз све те државе које имају кутијице и да их преправимо тј. стандардизујемо. Док ово пишем паде ми још једна идеја на памет (не боли глава ) да завршимо кутијици за државе па да у њој одредимо како ће да изгледа свака држава. МИСЛИТЕ О ТОМЕ .... --Саша Стефановић ® ¿ 15:39, 21 септембар 2005 (CEST)

Овако.. што се тиче стандардизације.. нека ради ко како хоће (ионако је већ русвај), а ја ћу да прођем кроз све државе и да стандардизујем. Треба да стоји линк Грб и Застава, а не детаљно и увећано, треба да стоји списак, а не листа држава по величини/становништву, треба на много места да се среди штошта. -- Обрадовић Горан (разговор) 16:00, 21 септембар 2005 (CEST)

Шаблон је готово Шаблон:Кутијица за државе, погледајте Бразил за пример како изгледа, мислим да је ово супер јер ће се све државе овако стандардизовати. Као што смо причали на ИРЦ-у највероватније 10% држава ће морати да остане у кутијицама а ове остале могу све да иду у шаблон. Управо пишем упуство за коришћење шаблона и оно ће се налазити на Википедија:Шаблони/Кутијице. Било би јако добро кад би се „поплавили“ сви термини који се налазе у кутијици. То су:

  1. Национални мото
  2. Списак држава по становништву
  3. Списак држава по густини становништва
  4. Независност
  5. UTC

--Саша Стефановић ® ¿ 19:54, 21 септембар 2005 (CEST)

Златиборски шаблон[уреди | уреди извор]

Уз сво поштовање према Златибору и једном од наших највреднијих сарадника, Ђорђу Д. Божовићу, сматрам да су златиборски шаблони мало преамбициозни. Погледајте пример на чланку о Димитрију Туцовићу - цео један екран заузима златиборски шаблон. Он је превелик све и да му је ту место, а сматрам да не постоји велика вероватноћа да ће неко ко чита чланак од Димитрију Туцовићу баш одмах желети да се упозна рецимо са Породичним стаблом Мићића из Рожанства! Осим тога, поставља се питање да ли је акценат живота и дела Димитрија Туцовића на Златибору, или на борби за српску ствар и радништво у Србији.

Не бих да сâм уклањам овај шаблон, и зато овде отварам гласање о томе да ли је шаблону Златибор место на чланку о Димитрију Туцовићу. Осим тога бих Ђорђу лично препоручио да шаблон подели у више мањих шаблона, како је већ урађено у свим другим областима.

Ко је за то да се уклони шаблон Златибор са чланка од Димитрију Туцовићу?

ЗА[уреди | уреди извор]

за--Саша Стефановић ® # 23:20, 29 септембар 2005 (CEST)

  • Kaster 23:23, 29 септембар 2005 (CEST)
  • Dragisha 23:41, 29 септембар 2005 (CEST)

ПРОТИВ[уреди | уреди извор]

  • --Покрајац|разговор 23:29, 29 септембар 2005 (CEST) Сложио бих се са тиме да су ти шаблони помало претрпани, али с друге стране, ово је интерент енциклопедија која тежи да пренесе што више информација на своје посетиоце путем истих тих повезница које се налазе на тим шаблонима. За то сам да се историја, култура и обичаји Златибора и Златиборског округа уопште, што више промовишу. Моје симаптије према према Златиборском округу не јењавају, нарочито после једног лепог весеља синоћ у Ужицу! :) --Покрајац|разговор 23:29, 29 септембар 2005 (CEST)
  • против--Ђорђе Д. Божовић 00:41, 30 септембар 2005 (CEST)

УЗДРЖАН[уреди | уреди извор]

Коментар[уреди | уреди извор]

Што се тиче рада Димитрија Туцовића, извјесно је да је он прилично удаљен од Златибора, чак, у вријеме Димитрија Туцовића, раднички покрет је био веома непопуларан међу Златиборцима. Ипак, он је један од знаменитих Златибораца, по рођењу. Осим тога, данас се на Златибору његово име помиње, нпр. основна школа у Чајетини, на Краљевим Водама, Семегњеву, Јабланици, Доброселици и Алином Потоку носи његово име. А он је "популаран" и у читавом ужичком крају - ту је нпр. прослављена ужичка књижара "Димитрије Туцовић", па штампарија итд. Ако је величина шаблона спорна ствар, ја могу да направим шаблон са знаменитим Златиборцима (јер и у чланку Наташа Мићић постоји исти "проблем", њен рад нема везе са Златибором, али ипак је знаменита Златиборка и тај шаблон стоји и на овом чланку). Не видим шта има лоше у постојању шаблона који су везани за Златибор, сматрам да постоји довољан број чланака да би се направио шаблон. У сваком случају, тренутно постоје само два шаблона везана за Златибор, шаблон који садржи повезнице ка чланцима везаним за историју Златибора и шаблон који садржи све чланке везане за Златибор, а ту је и овај о Димитрију Туцовићу. Ја очекујем да ће чланак о Димитрију Туцовићу "порасти", па ће онда ваљда величине чланка и шаблона бити сразмјерне. Стварно не видим у чему је проблем око тог шаблона. Можда ће неко ко чита чланак о Димитрију Туцовићу жељети да оде до чланка о Саву Јовановићу Сирогојну, то су сродне теме, или до чланка о Златибору почетком XX вијека. Осим тога, постоје и други шаблони знатне величине. Ја гласам против.--Ђорђе Д. Божовић 00:41, 30 септембар 2005 (CEST)

Ђорђе, можда и не мораш да га склањаш, али га бар много скрати, или подели на више делова, у реду је да га стављаш на неке чланке веома блиске златибору али на личности као што је Димитрије Туцовић је мало безвезе. Што се тиче његове популарности има улица у Суботици која носи његово име, и то не значи да ја морам да правим због тога шаблон на сваком чланку о личности која има улицу у Суботици. Можда је још боље да уклониш шаблон са оваквих личности али да оне остану у шаблону, ни то не би било лоше. Шта мислиш ? --Саша Стефановић ® # 00:54, 30 септембар 2005 (CEST)


У праву си, мени то није пало на памет. Дакле, онај који чита чланак о Димитрију Туцовићу можда неће хтјети да оде на чланак о историји Златибора, али онај који чита историју Златибора, можда ће хтјети да оде до чланка о Димитрију Туцовићу. Онда ћу склонити шаблон из чланака о Димитрију Туцовићу и Наташи Мићић, а везе ка овим чланцима ће остати на шаблонима. Али, направићу шаблон који ће садржавати повезнице ка чланцима из категорије Знаменити Златиборци. Може ли тако?--Ђорђе Д. Божовић 01:05, 30 септембар 2005 (CEST)

Ја се слажем са овим. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:10, 30 септембар 2005 (CEST)
Хм. Не гласа ми се баш, али морам да приметим да је Димитрије Туцовић знатно познатији по томе што је био социјалиста него по томе што је био Златиборац :) Другим речима, ту треба у будућности да стоји неки шаблон "Познати социјалисти из Србије" или сл. и који треба да буде видљивији/значајнији од оног златиборског. Хммм... Ђорђе, а можеш ли да направиш неки мали шаблон који ће стајати на биографијама о људима који су знатно познатији по оном што су радили него по томе што су Златиборци? (Чини ми се да у ту групу спадају и Љубивоје Ршумовић и Наташа Мићић.) Дакле, нешто мало и елегантно... Ето, да не буде на чланку о Наташи Мићић знатно опширније то да је она Златиборка од тога да је била председница Народне скупштине Србије. (Иначе, ово сам написао у исто време када и Ђорђе свој претходни коментар.) --Милош Ранчић (разговор) 01:07, 30 септембар 2005 (CEST)

Ја сам увијек за то да неки будући шаблон "српски дјечији пјесници" (ово је само примјер) стоји изнад шаблона "знаменити Златиборци" у чланку о Ршуму. Овај шаблон само повезује знамените људе који су рођени на Златибору, лијепо је понекад знати да су и златиборски пашњаци доста утицали на Ршумову поезију. Дакле, само да се види да су родом са Златибора. А свакако да треба стављати друге шаблоне, важније од овог. Ја бих радо направио шаблон о србијанским социјалистима, али не знам ниједног осим Димитрија Туцовића и Слободана Милошевића, тако да ништа од тога што се мене тиче. У чланку о Наташи Мићић стоји шаблон са предсједницима Народне скупштине Републике Србије, изнад овог златиборског, тако да мислим да је то ОК.--Ђорђе Д. Божовић 01:32, 30 септембар 2005 (CEST)

Е, има ту доста да се пише... Узмимо, имамо сјајну забаву кад су у питању социјалистичке партије: (не знам шта је било пре) па ССДС (Светозара Марковића и Димитрија Туцовића) из које настаје КПЈ из које настаје СКЈ из које настаје (између осталих) СПС и СК-ПЈ, из којих настају: СПС: ССДС (Лилићева), па Вучелићева странка, па Ракина Радничка партија, па Човићева Демократска алтернатива (која се стапа у СДП)...; СК-ПЈ: НКПЈ, Партија рада, ЈУЛ... Има ту ихахај да се шкраба по шаблонима :) --Милош Ранчић (разговор) 01:42, 30 септембар 2005 (CEST)
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕмојте почињати о политици плиз. Није ово један од састанака ЛО --Саша Стефановић ® # 01:48, 30 септембар 2005 (CEST)
Ок, пошто смо разрешили проблем, ја сам за то да се прекине гласање... могли би да прецртамо гласове да више не би долазили корисници и отворили га поново? Ако се слажете, урадите тако. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:46, 30 септембар 2005 (CEST)
Да гласамо да ли да прекинемо гласање ? Ја сам за ;-) Kaster 01:54, 30 септембар 2005 (CEST)

Па све је већ сређено, шаблон Златибор је склоњен из чланака о Димитрију Туцовићу, Наташи Мићић, Љубивоју Ршумовићу и другим неким људима које ви вјероватно не знате, а стављен је шаблон Знаменити Златиборци. Ако баш хоћеш, могли би смо да гласамо да ли да покренемо гласање о гласању о затварању овог првог гласања. Хм... Пуно је ту демократије, некад то може и да шкоди.--Ђорђе Д. Божовић 01:59, 30 септембар 2005 (CEST)

Ок, ако већ пуно демократије може да шкоди (ко што рече [Винстон Черчил], Демократија није најбоље друштвено уређење, већ само најмање лоше.) а како се довољан број оних који су гласали слаже да се гласање затвори, проглашавам гласање поништеним (не бих баш да га прецртавам, због покрајчевог поголемог коментара, а и не бих да прецртавам ваша (и моје) имена, а ви га сматрајте прецртаним)! -- Обрадовић Горан (разговор) 02:18, 30 септембар 2005 (CEST)