Википедија:Уживо/недеља, 12. април 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије

Око десет минута до три сам се нашао са Аном на месту близу ДОБ-а и таман што смо кренули ка њему, стигла ми је порука од Невене да купимо неки сокић и пластичне чаше. Наиме, Невена и Никола су у то време већ били у трибинској сали, а ми нисмо имали куд па смо се у најближој продавници снабдели соковима. У самој трибинској сали се имало видети шта – Никола је на сто поређао добар део материјала који је донео из Берлина, где се пре десетак дана одржао састанак локалних огранака Викимедије. То је укључивало неке памфлете, билтен у облику новина, Википедију на немачком у писаној форми, налепницу за лаптоп итд. Убрзо је пристигао Михајло, а нешто касније су дошли и Горан и Бране. Негде при половини састанка придружили су нам се и Милош и Драган, са којим је закључен данашњи списак посетилаца. И Горан и Драган су допринели састанку тако што су донели још сокова. Горан је чак донео и чоколаду Најлепше жеље са јагодом.

Никола је, најпре, поднео кратак усмени извештај са конференције у Немачкој. У вези са њим, било је неколико тема које су се прожимале током читавог састанка. Као прво, ту је идеја да се у Немачкој ради штампање и израда општег језички неспецифичног промо материјала, а прослеђивање таквог материјала осталим огранцима обављало би се или током Викиманије и(ли) других састанака или путем поште и сл. Предност овога је очигледна: ако само једна организација има такав подухват за велику количину материјала, цена ће бити далеко повољнија од оне коју би сваки огранак плаћао понаособ за малу количину која му је у датом тренутку потребна. Причали смо, даље, и о пројектима које фондација може/жели да финансира, с обзиром да је од скоро у буџету фондације уведена могућност давања средстава огранцима за пројекте или чисто за покривање разних логистичких трошкова. Разменили смо пар идеја о томе чиме бисмо могли (још) да конкуришемо.

Нашироко смо причали о организацији конференција, као и повећих специјализованих састанака (као што је рецимо састанак огранака) и увидели да међу Викимедијиним кадровима не постоји нико ко би желео и могао да се детаљно посвети организацији окупљања таквих размера. Тиме се наметнула идеја да се увек може платити организатор, уколико је то заиста потребно. Иако смо планирали једну регионалну конференцију за пролеће, због разноразних околности, међу којима се истичу "непроактивност" и заузетост страна које је требало да се изорганизују, исту просто није могуће реализовати у овом тренутку, па смо разматрали могућност организовања таквог догађаја у другом делу године и дошли смо до генералног закључка да је почетак октобра прилично добар термин.

Даље, причали смо о новостима у википедијанској заједници (неизоставна тема), али и о неким мало мање битним темама као што су: личне карте, семитски језици, фонтови, фајл системи, Кина и сл. Милош нам се похвалио скорашњом победом свог тима у мини фудбалу, где се победа односи на две добијене утакмице у турниру од 4 тима. :)

Драган је изнео своју идеју о организовању предавања на негиковским факултетима о слободним интернет пројектима, који укључују Википедију, Кријејтив комонс и сличне пројекте кроз разне аспекте. Посебно се дискутовало о томе зашто, како, када, где и са ким то организовати, као и о томе који је крајњи циљ свега тога. Пред крај, причали смо стримингу и видео конференцијама и нашој (не)спремности да учествујемо у неким википедијанским видео конференцијама. Причало се и о интернет технологијама, али и о библиотекама и њиховом утицају на референцирање. Негде око 18:25, неколико минута пред крај нашег термина, а уједно и састанка, Ана, Михајло и ја смо се покупили и отишли, свако на своју страну, док су Бране, Драган и Милош остали да ћаскају још мало. Толико о томе шта је било током данашњег вики-дружења. --ФилиП ^_^ 02:16, 13. април 2009. (CEST)[одговори]