Википедија:Уживо/недеља, 13. јул 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије
Редом: Горан, Никола, Ацо, Александра, Филип и (мој) ранац.

Како бисмо одступили од уобичајеног, а и због врућине, одлучили смо да овај састанак не одржимо у Дому омладине Београда, који нам је значајно помогао тако што нам је недељом поподне уступао своје просторије већ две и по године. Овај пут одлучили смо да се најпре нађемо у парку Мањеж, испод Југословенског драмског позоришта и Студентског културног центра, у некој хладовини. Ја сам дошао неких десетак минута пре 5 сати, за када смо заказали састанак, па сам се мало прошетао около, а онда сео на љуљашку како бих убио време. Међутим, одмах сам угледао Дејана како се приближава месту где је планирано да се нађемо. Покушао сам да му скренем пажњу да сам већ дошао, али испоставило се да сам махао за џабе, јер Дејан није понео своје наочаре. У сваком случају, отишао сам до њега и таман смо хтели да прокоментаришемо како Александре (са којом смо се превасходно договорили да се нађемо ту) још нема, стигао ми је СМС од ње са поруком да је она већ стигла. Погледали смо по парку и лоцирали је на једној клупи, а онда одшетали до ње и представили се. Сачекали смо неких десетак минута ту, гледали како један вучјак врши нужду и како његова власница трага за ексретима, а онда, кад смо констатовали да ће нас/ме остали контактирати када буду желели да нам се придруже, упутили смо се ка СКЦ-у, јер смо видели да кафић крај њега ради. Пошто смо предвидели да ће нас бити више од троје, спајање столова је морало да се деси, а како у кафићу при СКЦ у Ресавској то није било могуће, отишли смо у онај у Краља Милана. И пошто су нам се дебела хладовина и поглед одатле свидели, одлучили смо да се ту стационирамо. Како је састанак одмицао, дошли су нам Ацо и његов астрофизичар-друг Бранислав (који је већ једном био на неком од претходних састанака), Горан, а онда и Никола.

У почетку смо се упознавали са Лампицом, односно Александром и објашњавали јој неке ствари везане за наше састанке. Онда смо покушали да се сетимо ко све од Википедијанаца пуши, као и да успоставимо везу између (не)пушења, (не)друштвености и Википедијанства, те смо констатовали да је веома мали број пушача, од људи који су долазили на састанке. Са Ацом и Браниславом смо дотакли тему војске, а споменули смо и старост на Википедији и уочили да има доста људи различитих генерација који међусобно сарађују. Том приликом, Дејан је, покушавајући да га погоди, за 9 година омашио Ацино годиште :) Е, онда смо почели да причамо о квизовима (што се често, иначе, дешава када је Ацо ту; што не би требало да чуди) и о томе какви све постоје и који су бољи, а који лошији. Неки од нас су се, такође присетили разних медијских (на ТВ, радију, у новинама, часописима...) појављивања разних Википедијанаца и испоставило се да је Горан највише био на телевизији.

Споменули смо и "квиз" на ИРЦ-у, који Дејан много жели да уведе. Горан је омогућио да се направи компромис између мојих и Дејанових замисли, а то је да се Квизолино, доброћудни квиз-бот, активира на ИРЦ-у за време док сам ја на Викиодмору, што би уједно представљало и пробни период тог квиз-бота. Даље, причали смо о, сада већ веома блиској, Викиманији, која ће се од четвртка до суботе одржати у Александрији. Никола је припремио презентацију за своје предавање на тој манифестацији, па смо мало коментарисали њен садржај. Неко је приметио да су све Викиманије до сада одржане на лето и да су последње две (тј. претходна и ова што надолази) у тропским местима са веома великом влажношћу ваздуха, али догодине, конференција ће се одиграти крајем августа у Буенос Ајресу, где је у то доба зима.

Причали смо о ботовски унесеним чланцима, односно масовним уносима и њиховом квалитету, затим о чланцима за превођење, сређивање, прерађивање и о томе како најлакше решити муке које нам дотични константно задају. Горан је онда (а невезано за претходно) дао предлог: да се направе скринкастови, односно видео записи који би били део помоћи Википедије у којима би се објашњавало како се неке ствари раде (нпр. регистровање, слање слика итд). За то би нам требао неко ко зна да прави скринкастове, као и женски глас за онај говорни део (тада су све очи биле усмерене ка Александри из очигледних разлога). Даље, спомињали смо друге енциклопедије (и поредили се са њима), а затим нови пројекат на енглеској Википедији: уношење гена. Одатле је произишла полемика око тога шта ми, заправо, знамо о генима сада када је цео човечји геном "дешифрован", тј. каквим информацијама сада располажемо (и, чисто узгредно, да ли има смисла правити чланке о сваком гену понаособ). Ту смо се надовезали на неке биолошке и еволуционе разговоре, а онда и на суперпроводнике.

Још једном смо се дотакли одвратне теме клица, а онда смо мало анализирали шта се десило у случају БС од пре око месец дана. Због анализе су уследели и морални разговори у које сад не бих улазио. После тога смо имали мало лакше теме, укључујући спискове, сирочиће, узурпацију, актуелности и старе ствари у вики свету итд. Око 20:45 одлучили смо да завршимо са састанком, па смо се раздвојили. Александра, Дејан и ја смо се упутили ка Славији, на којој нас је Дејан напустио, па смо се Александра и ја полако, уз разговоре, кретали ка мом одредишту - железничкој станици код Вуковог споменика. Тако се завршио овај састанак: иако је напољу било веома топло, ту врућину нисмо превише осетили углавном због хладовине, али и ветра који је у пар наврата задувао мало јаче. Очекујем да Дејан ускоро постави фотографију коју је он направио. --ФилиП × 01:32, 14. јул 2008. (CEST)[одговори]

Мали коментар на слику[уреди | уреди извор]

Могли би мало више да се дружите са Сунцем, бре момци љето је у пуном јеку, а ви бијели ко травнички сир... ---Славен Косановић- {разговор} 19:51, 15. јул 2008. (CEST)[одговори]