Википедија:Уживо/недеља, 23. децембар 2007.

С Википедије, слободне енциклопедије
Први посетиоци
Друга тура

Зима је очигледно стигла! То су Википедијанци, који су данас дошли на састанак, и сами утврдили, с обзиром да је време веома приличило зими. Када сам стигао, неколико минута пре 17 часова, угледао сам Михајла како чека испред Дома омладине. Брже-боље смо ушли у зграду и попели се на први спрат, а онда и распремили место у трибинској сали где је одржан састанак (само смо померили столове и распоредили столице). Убрзо је стигао и Влада, а онда су, један за другим, дошли Хефе, односно Милан (кога смо данас упознали) и Миша, човек који свакодневно користи Википедију, али још није регистрован. Нешто касније, дошао је и Кале, а са мало већим закашњењем су пристигли и Горан и Бојан. Обојица су носили пластичне чаше (с тим што сам Горану дојавио да купи, а Црни је ваљда по сопственом нахођењу донео), а од пића смо конзумирали неки сок од брескве (courtesy of Михајло) и Кокаколу, захваљујући Бојану и Голдфингеру, који нам се касније придружио. Око пола осам, пред крај састанка, дошао је и Никола.

У почетку смо причали о рачунарским играма и у фази упознавања са Мишом, човеком који се интересује за уређивање на Википедији, наводили смо своја интересовања и теме о којима најчешће пишемо на Википедији. Из низа тема којих смо се дотицали данас, издвојићу Бранку Блек Роуз, језик, ботове, стјуардске радње, чланке о хронологијама... Голдфингер је донео летке о Википедији (неких стотинак), па смо их заједничким снагама пресавијали и поделили. Причали смо и о масовним уносима (и то полако постаје пракса на састанцима), као и о њиховој практичној примени, посебно за српска села (испоставља се да на више места представљају одличан извор података). Спомињали смо Телеком, Нециклопедију, Милку Цанић, мапе и њихово искоришћавање, банковни рачун Викимедије Србије итд.

Сви на окупу – сем фотографа

Међутим, већи део састанка (дакле у периоду када је већина била ту) отишао је на разговоре о тренутним дешавањима на Википедији. Од гласања, преко расправа, до чланака, пречешљали смо малтене све што се у скорије време дешавало у заједници и давали смо разна мишљења (сви сем Мише, који је будно пратио разговоре). Било би мало безвезе да пишем о чему конкретно смо расправљали – управо због таквих ствари треба долазити на састанке. Такође, неки су причали и занимљиве догодовштине са Википедије (које су се десиле у неком тренутку рада тих људи, дакле не недавно). Можда ће неко други хтети да дâ пример. Е сад, први је отишао Влада, а убрзо затим је и Хефе кренуо, па смо практично одлучили да завршимо овај састанак. Без неке претеране журбе покупили смо се и кренули својим кућама. Михајло је направио неколико фотографија, па ће их окачити, претпостављам, кад се буде вратио у Софију. --ФилиП 01:47, 24. децембар 2007. (CET)[одговори]