Википедија:Уживо/недеља, 24. фебруар 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије

Око 4 и 15, испред зграде ПМФ, нађоше се петорица Википедијанаца: Ђорђе, Никола, Филип, Горан и Драган. Нађоше се са циљем, а то је да оду до канцеларије Милоша Утвића, асистента филолошког факултета, како би се договорили око будуће сарадње у вези са семинарским радовима. Пошто ово формално није било у оквиру стандардног састанка, нећу много ни да коментаришем.

у Дому омладине

Око 5 сати смо се прошетали до зграде ДОБ и тада је кренуо онај нормални део састанка. Међутим, портири су нас мало задржали: телефоном су разговарали са професором историје, Петром Ивићем, који је имао пар питања у вези са Википедијом, тако да сам ја преузео везу и дао одговоре професору. У међувремену, остали плус Ацо, кога смо видели код портира, попели су се до трибинске сале, где нас/их је чекао Владан из Слободне културе. Владан је дошао из два разлога, односно да причамо са њим о двема стварима. Прва ствар је конференција која ће се одржати у јуну (назив јој је ваљда IPI) и на њој би требало да се појави неко из Задужбине (циљамо на Џимба и/или Флоранс). Друга ствар је Кријејтив комонс салон, догађај који ће се одржати од 7. до 9. марта у Дому омладине. Између осталих, програм ћемо имати и ми, па смо се око програма и реализације свега тога договарали са Владаном. Начелни договор је пао, а Драган и Никола ће се за детаље чути са Владаном. Ту смо мало правили дигресије типа "Веб комуникације, јутјуб и учешће Кријејтив комонса у свему томе". Заправо, данас је било доста дигресија, а већину њих можемо да припишемо Драгану :)

Затим смо донекле поновили причу од две недеље – тешкоћа налажења извора и документације за неке ствари из скорије и не баш тако скоре историје и уметности. А онда су, из мени непознатог разлога, све сами природњаци почели да причају о неким историјским темама. Ту сам се, "на жалост", искључио, али сам се вратио назад када смо се пребацили на скорија дешавања на светској политичкој сцени. Остатак састанка смо, уз повремене прелазе у друге теме, провели причајући о стварима везаним баш за Википедију. Најпре смо причали о скорашњим дешавањима у Србији и њиховим приказом на нашем пројекту, а затим смо почели да се договарамо око следећег масовног уноса, Косовских села. Наиме, схватили смо да имамо на располагању у некаквом облику одређени корпус података и да постоји начин да их све групишемо и, налик на чланке о СЦГ селима, сложимо све то у смислене чланке које би бот уносио. Наравно, сада се идеја тек родила и први планови су изречени, али реализација је, ипак, и даље прилично далеко. Причајући о овим селима, нисмо могли а да не споменемо српска села (у нашој терминологији, појам "српска села" односи се на насељена места у Србији без Косова, због јединствене ситуације у којој се та покрајина налази).

На крају, Никола нам је изнео још неколико његових идеја, али пошто нисам сигуран да ли сам овлашћен да их овде пренесем, ићи ћу сигурним путем и прећутати :). Нешто пре 8 сати, у наше просторије су дошли неки младићи који су почели већ да се спремају за пројекцију неког филма, која је требало да почне тек у 9 сати. Да ли због њих или неке колективне свести да треба да идемо, убрзо смо окончали састанак и разишли се. Ђорђе и ја смо ишли на једну страну, па смо наставили са причама везаним за семинарске радове и сличне вики теме. Тако је протекао овај састанак, а Ђорђе је направио неколико слика на различитим локалитетима, па очекујем ускоро и фотографску документацију :) --ФилиП 02:08, 25. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Галерија[уреди | уреди извор]