Википедија:Уживо/недеља, 7. септембар 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије
CW[1]: Александра, Ацо, Јован, Никола и Ана

Ко би рекао да ће овог септембарског дана да буде тако топло[2]? Али, топлота није спречила нас, вредне Википедијанце, да одржимо састанак у трибинској сали Дома омладине Београда, у којој је, за промену, било прилично пријатно. Данас је било укупно десеторо посетилаца, мада нису сви били ту у исто време. Најпре смо се Александра и ја нашли код Вука, а онда смо сачекали Ану код Косовске улице и заједно се упутили до Дома, испред ког смо срели Јована и Николу. Касније су редом долазили Ацо, Горан, Дејан и Драган, а нешто касније нам се придружио и Ђорђе.

А ево шта се дешавало и о чему се све причало: Док смо Александра и ја ишли ка ДОБ, причали смо о факултетима, реформи која и даље траје и о доживљајима одатле. Са Аном смо отишли до продавнице где смо купили мало пића[3]. Проблем је био у томе што нигде нисмо успели да нађемо пластичне чаше, па нам је остала само нада да их у трибинској сали има. Док смо се приближавали улазу у ДОБ, видели смо Јована и Николу како прелазе улицу[4], па смо их сачекали и онда смо сви заједно ушли и попели се горе. Како ни Јован и Никола нису донели чаше, морали смо да се послужимо онима из нашег штека. Пошто их је било само 3, позвали смо Горана и замолили га да купи мало чаша, кад је већ на путу до ДОБ. Горан нам је касније и донео обећане чаше. :) И сад не знам што сам се овако расписао на самом почетку... и то када су мање битније ствари у питању. Добро, нема везе, идемо даље... :)

CW[1]: Јован, Никола, Ана, Горан и Александра

На почетку смо причали о томе шта има ново на Википедији, како нам[5] је било у Египту, на Викиманији, затим о "изузимању од пореза"[6], .rs доменима са којима имамо мањих проблема, масовним уносима, сарадницима у "далекој" дијаспори и уредницима којима српски није матерњи језик, затим о Кинезима и њиховој култури и популацији итд. Ану и Александру сам понудио да постану чланови Викимедије Србије, што су и урадиле попунивши приступнице. Даље смо причали о будућим конференцијама које можемо да организујемо и дошли смо до закључка да је најбоље да крајем децембра, а пре католичког Божића, одржимо регионалну конференцију. Ово је још увек у фази планирања, а ко ће преузети главну организацију још није познато :)

Затим смо мало причали о медијима и о томе како дуго нисмо имали неко веће појављивање у њима. Као логично решење тог проблема наметнула нам се идеја о постављању још једног[7] сјајног чланка везаног за Србију, Србе и сл. на енглеској Википедији. С обзиром да смо имали добар одзив медија када је Београд био на главној страни енглеске Википедије, претпоставили смо да би чланци сличног карактера, као нпр. Никола Тесла или Србија[8], изазвали сличну медијску пажњу. Опет смо се дотакли тема семинарских радова и патролирања, а нешто детаљније смо причали о томе како треба завршити превод свих страница помоћи, упутстава, правила, смерница и сл. Нешто касније је Горан обећао да ће започети "привремени пројекат"[9] превода, који би трајао 3 месеца и чији би циљ био превод свих чланака означених као да им је превод и потребан, док би се након та три месеца сви преостали чланци у категорији за превод обрисали.

Треба споменути и да смо се начелно сложили да су нам потребна видео упутства за Википедију. Проблем је како их направити, пошто је то врло заметан и донекле компликован посао. Даље смо причали о аутоматском изговору текста и неупотреби тог концепта на Википедији, а онда и о Вики академији, догађају који је у иностранству више пута организован, а који желимо да организујемо и у Београду. Наиме, Вики академија подразумева подучавање одређене групе људи коришћењу и уређивању Википедије, обично са циљем да се придобију нови корисници, који би иначе имали потешкоћа са учењем вики синтаксе и осталих правила. За то нам је, наравно, потребна рачунарска учионица, па су се неки од присутних обавезали да се распитају на неким факултетима о томе да ли и када има слободних термина за нас. Горан нас је и укратко увео у заниљмиву игру Wikirace, коју је он слободно превео као "вики оријентиринг"[10]. Укратко, потребно је, уз одређене услове, само линковима доћи од једног до другог унапред одређеног чланка на Википедији, при чему су они што више тематски удаљенији, како би и игра била забавнија.

CW[1]: Александра, Дејан, Ацо, Драган и Ђорђе

У брејнстормингу везаном за добијање још корисника (приче која се ових дана одиграва на Тргу), сетили смо се и једне раније идеје, а то је да се направи анкета за посетиоце сајта из које бисмо сазнали зашто долазе на сајт, шта им смета, које су им замерке и сл. Горан је предложио да анкета буде, заправо, у облику теста, што би имало своје предности. Међутим, ништа конкретније нисмо одлучили. Дејан нам се пожалио на то како понекад имамо строга правила која у неким случајевима беспотребно оптерећују новије кориснике, а у вези са тим смо се присетили и давнашње приче око тога да не треба одмах брисати и враћати рад новајлија[11], већ сачекати извесно време. То је покренуло брејнсторминг око тога какви све механизми постоје којима бисмо ипак били у стању да санирамо последице[12], а, опет, да не отерамо или не наљутимо новајлију (нпр. "невидљиви" шаблони, букмарк фолдери итд).

После су уследели мало апстрактнији разговори који у неким тренуцима нису имали неку опипљиву тему, а то је све зато што смо у том тренутку исцрпели подужи Николин дневни ред, а и Драган је био ту[13]. У овом, другом, делу, причали смо о словеначкој Википедији, SVG-овима, проблемима масовног уноса[14], што укључује српска села, прикупљање података и сл, а онда нас је Ђорђе укратко известио о свом предавању у Новом Саду. И у овом сегменту смо "претресли" најновије догађаје са Википедије, а имам осећај и да смо се током овог састанка сетили многих сарадника који из неких разлога[15] више нису на пројекту. Причали смо и о Мајкрософтовим лиценцама, референцама и изворима, научним часописима[16] и тако даље, и тако ближе.

У једном тренутку сам ја морао да кренем, па сам напустио још увек "пуну" трибинску салу. Али, како је остало још неколико минута до краја састанка, не верујем да су преостали Википедијанци успели да се договоре о ичему важном. Мада, ако грешим, дозвољавам корекције :) Толико од мене за овај састанак и извињавам се на опширности[17]. --ФилиП × 02:03, 8. септембар 2008. (CEST)[одговори]

Корекције[уреди | уреди извор]

Дакле, нисмо успели да се договоримо ни око чега важног, али морам да приметим да је Филип пропустио две важне теме. Једна је проблем патролирања, односно важност да се исто[18] ради. Наиме, промичу нам ствари разне, а понеке и веома непријатне, па је некако потребно да се патролирање врши учесталије[19] и да што више људи који већ ту опцију[18] имају - такође и користе. :) При томе је важно и патролирати не само нове, већ и старије непатролиране измене. Друга је недостатак извора, референци, литературе, спољашњих веза и свега другог важног у појединим чланцима. Истакао сам које проблеме тај недостатак собом носи и видео да се и остали начелно слажу, али до неког ефикасног решења дошли нисмо. Оно што је мање важна ствар је да су неки проблематични корисници пробали да буду зли гледе мојих шаблона, потписа и других ствари које ја правим, али све је остало само на проби, пошто сви знамо да све те ствари које ја урадим су веома лепе и за сваку похвалу[20].

Е да, Филипе: ЈанДеов визк ће заживети, живи били па видели.--MetodicarПиши! 15:32, 8. септембар 2008. (CEST)[одговори]

Да не испадне да намерно пропуштам теме: обе теме сам споменуо[21], само нисам разрађивао око њих. Али, свакако се захваљујем на допунама[22]. И, да, WTF[23] вам је тај визк?? --ФилиП × 22:53, 8. септембар 2008. (CEST)[одговори]
Филипе, то је Дејанов квиз. --geologicharka пиши ми 23:59, 8. септембар 2008. (CEST)[одговори]
Аааааааааааа. Сад ми је јасТно :). Нисам био укључио ЦБ!!! мод :)) --ФилиП × 00:14, 9. септембар 2008. (CEST)[одговори]
Филипе, моја грешка. Мислио сам да је опаска за визк твоја, али требало је да знам... Када сам погледао у историју стране, видео сам да је прсте упетљао мој дојучерашњи савезник, а данас (поштовања вредан) неистомишљеник. :) Иначе, погрешио сам и у вези са одлукама, хвала Драгану на корекцијама. :) --MetodicarПиши! 10:35, 9. септембар 2008. (CEST)[одговори]

Моја мала допуна[уреди | уреди извор]

Не слажем се да се нисмо договорили. Прво, дигли смо критеријуме у вези референцирања чланака. То значи да се убудуће много лакше деле црвени картони за непоткрепљена писања из главе. Помињали су се и "извори", "референце", "прочитати такође", "препоручена литература", "спољашње референце". У оквиру тога смо разматрали и проблематику првобитног и секундарног извора, односно када се новински чланак (који није научни рад) може узети као релевантан извор. Друго, поменуло са да се уређује проблематика Википројеката. Од неколико концепата, мени је предочено да је шведски концепт преовладао, са конкретном темом, ресурсима, роковима и животним веком. Један такав пројекат је Гораново превођење онога што годинама стоји у затеченом стању[24]. -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 16:18, 8. септембар 2008. (CEST)[одговори]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в у смеру казаљке на сату
  2. ^ око 36 степени у хладу
  3. ^ безалкохолног, наравно
  4. ^ и носе још мало пића
  5. ^ Николи и мени
  6. ^ у САД ово је познато као tax deduction
  7. ^ или неколико њих?
  8. ^ који би, истина, мало теже постао сјајни. Каснијом провером сам утврдио да је број кандидата ограничен на чланак Смедеревска тврђава, и донекле Ала, Голубачки град, Јован Владимир, Мила Јововић, Народна банка Србије, Србија у Првом светском рату. Све остало је у оквирима далеких могућности.
  9. ^ идеја је Николина, назив ja управо сковах, а требало би да означава википројекат или тим који се формира због неког специфичног разлога и који има свој рок трајања, односно који се гаси након унапред предвиђеног времена, где се са преосталим пословима, ако их уопште има, након расформирања пројекта ради нека унапред предвиђена акција
  10. ^ једном неименованом,али непроблематичном кориснику је накнадно пало на памет да предложи викитиринг,иако је свестан да ће та идеја заживети када и ЈанДеов визк.
  11. ^ уколико не задовољава наше норме, а није нека глупост, већ нешто у шта су новајлије уложиле извесни труд
  12. ^ дакле, да ипак вратимо измене у догледно време
  13. ^ ;)
  14. ^ што је, изгледа, неисцрпна тема; алармантнија је чињеница да ова тема полако почиње да замењује Други светски рат као тема која се прожима из састанка у састанак
  15. ^ ах, та неактивност
  16. ^ што смо закључили да је добар превод за тзв. "peer review" часописе
  17. ^ шта могу кад је било пуно дешавања :)
  18. ^ а б патролирање
  19. ^ да не кажем фрекфентније
  20. ^ па се нисам дао много узнемирити
  21. ^ на различитим местима у горњем тексту
  22. ^ и горњим и доњим
  23. ^ ШКК
  24. ^ више присутних је приметило Горанове изненадне масовне активности у превођењу