Википедија:Уживо/недеља, 9. децембар 2007.

С Википедије, слободне енциклопедије

Захваљујући новом реду вожње Беовоза, каснио сам неких пола сата на данашњи састанак. Ђорђе се појавио тачно на време, у 3 сата, и стрпљиво ме чекао док нисам дошао, а онда смо заједно отишли у трибинску салу ДОБ. Позвао сам Николу да видим где је (с обзиром да је он једини потврдио свој долазак), а он је рекао да ће доћи нешто касније. Док се он није појавио, Ђорђе и ја смо причали о разним стварима, махом везаним за Википедију. Дакле, мало сам "апдејтовао" Ђорђа са скорашњим дешавањима у заједницама и на пројектима (како локалним, тако и глобалним). Ђорђе је констатовао нешто слабију посећеност ИРЦ канала у последње време (што сам успео већ вечерас малчице да поправим), а причали смо и о стању наше Википедије и битним дешавањима која су се током њене историје догађала и која су имала утицај на то стање.

Када је Никола дошао, одмах смо кренули са мало конкретнијим темама. Масовни уноси :) били су једна од првих тема, а Никола нам је предочио и детаљно објаснио свој предлог. Причали смо о прес киту и осталим промо-информационим материјалима везаним за Википедију и остале пројекте (и то како треба да наштампамо још летака за сваки случај), затим смо споменули популарност Википедије у академским круговима и набацивали предлоге за даљу популарицазију пројеката код њих (нпр. превод и пребацивање чланака о самим значајним професорима универзитета на енглеску Википедију). Ту сам споменуо мени веома занимљиву ствар: на једном предавању на мом факултету, један професор је, као даље штиво везано за тематику часа, споменуо како постоји на српској Википедији један одлично написан чланак и препоручио нам је да га прочитамо.

Приближно у том тренутку нам је пристигао и Горан. Никола је изразио забринутост за превелики делеционизам код нас, а конкретно за изгласавање брисања чланака о неким особама чији је значај можда довољно добар за нас. У том контексту смо споменули и тренутну расправу на тргу везану за поправљање чланака којима је потребно сређивање, прерађивање, чишћење итд. Размишљали смо о решавању тог проблема и дошли до лабавог закључака да можда треба правити нове шаблоне и(ли) категорије који би пружали ефикаснији приступ проблему. С друге стране, Никола је предложио да аски и неке почетничке чланке не бришемо по аутоматизму, него их пре брисања и пребацимо негде (нпр. у Википедијин именски простор) како би неко ко има времена у неком тренутку могао да их среди. Никола је споменуо и то да ће наша правница Нена у петак у Панчеву промовисати нове ЦЦ лиценце, а најавио нам је и своју идеју везану за википедијину библиотеку, док је Горан изразио своју забринутост за велике количине неонациста у Србији.

Причали смо још о феномену Волапик Википедије, о потенцијалном српском свемирском програму, о добрим, сјајним, плавим (они који имају мало више текста, а све плаве линкове унутар себе) чланцима, као и о референцама. После смо полако прешли у политичке воде, па нећу детаљисати те делове састанка. Међутим, у том тренутку смо колективно погледали на сатове и утврдили да је већ 20 до 7 и да би требало, пошто је у 7 у истој просторији почињао неки фестивал, да полако кренемо. Већ неколико минута после тога, сви су били на својим путевима кући. Иако је одзив данас био слаб, очекује се знатно више људи за две недеље, када ће се одржати последњи састанак ове године. --филип 00:19, 10. децембар 2007. (CET)[одговори]