Википедија:Уживо/петак, 15. јул 2005.

С Википедије, слободне енциклопедије

Disclaimer: Овог пута неким читаоцима следећи текст може да буде донекле неразумљив, па се аутор вешто ограђује! Разлог је поспаност, и бивање ван форме више од две недеље.

Сви Википедисти присутни

Ово дивно вече почело је у Нинином стану, јер се Нина обавезала да прави гибанице и приреди нам састанак. Поред домаћице, присуствовао сам ја, а дошли су и Обрадовић нам Горан, Милош, Бонзо, Ђакон, његова жена Cecile и њезина пријатељица Julie (ваљда сам погодио имена :) ). Бонзо је, додуше, елегантно каснио, али му се опрашта, јер човек има пос'о; Доматриоса смо звали и рекао је да су му управо упали гости.

Јулија, Сесил, Горан А. и Милош

Ђакон је свима присутнима поделио неке, назовимо памфлете (мада нису; не знам како да их назовем), на којима се налазе фотографије великих задужбина Немањића, као и само породично стабло исте династије. Било је занимљиво слушати младе даме из Француске како причају српски језик (кога иначе изучавају), а Обрад се нашалио да му је необично да су нам се странци обраћали на српском, уместо да ми причамо на њиховом језику. Било је жестоке приче о језицима (по мало о енглеском, о романским, балканским и уопште словенским језицима), укључујући и нови вештачки језик Словио, као и чудни Астурлеонски језик. Такође се говорило и о целој проблематици изговарања речи код различитих језика.

Милош остао без интернета на неко време па користи Нинин модем

Ђакон је показивао слике са свог дигиталног фотоапарата, а мени је посебно драго да овог пута није било политичко-историјских тема, тачније тема које дотичу Други светски рат, јер сам се уплашио да то постаје обавеза на овим састанцима. Елем, нелечени интернетохолик Милош је морао да користи Нинин нет (слика у прилогу), а из тога је проистекла и дискусија о самом интернету и брзинама. Дошло је до надметања ко има бржи, ондосно спорији нет и шта све може да ради са њим (највише су Нина и Милош учествовали). Причало се и о менталитетима балканских народа, Бонзовом псу Јоци, о историји Нинине, може се слободно рећи, фамилије и о проблематици њеног пребивалишта (ко је присуствовао разумеће, а за остале - шта да вам радим).

Горан О. и Бонзо

Али, уколико мислите да се Википедија није спомињала, правите фаталну грешку. Ђакон је, наиме, предложио да се направи "entourage Југе" - да се иде од места до места где постоје Википедисти у СЦГ. Даље, прозивали су се неки корисници, а опет апелујем да дођете ако желите да знате о коме је реч. Причало се и о новооткључаној српскохрватској вики, вандализму, словеначким википедијанцима и вероватно још о нечему. Пошто је последњи воз за Панчево био у 22:14, око 22 часа је извештач напустио састанак, али притом дао 3 теме на разматрање:

  1. Коначно састављање предлога статута невладине и непрофитне организације - ВикиМедија у Србији (ово није ни званичан ни незваничан назив, FYI)
  2. Коначно састављање писма које би требало да се шаље интернет сајтовима како би се затражило објављивање слика и медија
  3. Шаблони за датуме

Имам јаки осећај да ове теме нису разматране. :|

Домаћица Нина која се слабо воли сликати :)

Међутим, када стигох кући, на ИРЦ-у ме је контактирао извесни корисник, чини ми се, пољске википедије који је тражио Милоша, за кога сам претпоставио да је и даље био код Нине. Милоша, који се сели и нема још увек интернет, сам позвао и рекао да се попне на интернет док још може и онда је на каналу #slavopedia започела прича о отварању интернет портала о Словио језику (горе споменутом вештачком језику кога може да чита 400 милиона људи који се служе словенским језицима). Тако се, када је Милош отишао из ове причаонице негде око пола 1, наставио састанак, а докле је трајао појма немам, а камоли о чему се причало. Ко жели нек дода. У сваком случају, и ово је довољно да опише део хепенинга који је трајао мање од 3 сата. --Дунго (разговор) 03:58, 16 јул 2005 (CEST)

Само да додам да је када је Дунго отишао дошао Доматриос, па смо се и са њим лепо испричали (чисто да се човеку не пише неоправдани). -- Обрадовић Горан (разговор) 02:29, 18 јул 2005 (CEST)
По Горановим речима, теме се нису знатно мењале (значи јесу, али ништа вредно спомена), а Милош је пио шљивовицу, што није баш толико чудно, али је то једна од малобројних информација које сам успео да ишчупам од Горана, који баш нешто не воли да извештава, што је, ако мене питате, парадоксално, јер је сасвим лепо ревидирао онај први састанак после мог одласка у Шпанију, где је било јако лепо... Приметићете да волим да пишем дугачке реченице и при том скрећем са теме, јер мени ово, за разлику од некога, није смор, и понекад имам инспирације да пишем чак и превише, као што је то у овом случају, али се не потресам, јер је ова страна, наиме подстрана, у Википедијином именском простору, те овим не угрожавам ништа, а и, с обзиром да текст заузима мало места (када се рачуна у бајтовима, наравно), мислим да ове моје писаније никако не могу да компромитују терабајте које МедијаВики поседује, јер ми је један од девелопера рекао да их има још доста (мислим на терабајте), па самим тим сама Википедија не заузима много, за разлику од многих очекивања, укључујући и моја. Али, ја се опет распричах, а недобог да се направи моје ћоше, јер онда оде мас' у пропас'! --Дунго (разговор) 02:51, 18 јул 2005 (CEST)