Википедија:Уживо/субота, 5. новембар 2011.

С Википедије, слободне енциклопедије
Тинг у Београду

Ове суботе одржали смо подужи, ванредни састанак, и то све због доласка Тинга Чена. Он је пореклом Кинез, али живи већ дуги низ година у Немачкој. У свету Викимедије, он је председавајући Oдбора повереника Викимедије Задужбине, што га чини битном особом. У сваком случају, дошао је у Београд у званичну посету, у циљу да се информише о раду и плановима Викимедије Србије и да упозна мало заједницу. У Србију је долетео у петак увече, а из ње одлетео у недељу ујутру, тако да је практично цела субота била испуњена програмом за њега.

Најпре смо ујутру од 10 часова имали радни доручак код Милоша, којем смо присуствовали Драган, Милош, Миле, Марко, Горан, Никола и ја. И, наравно, Тинг. :) Ту је било речи о неким од наших претходних пројеката и будућих, планираних пројеката, као и идеја о томе шта бисмо такође могли да радимо. Сваки битнији пројекат смо детаљно објаснили, укључујући и финансијски део. После овога, отишли смо у шетњу Београдом, која је започела обиласком просторија које ће служити за окупљање "слободних софтвераша" и сличних удружења и група људи (линуксаши, мозиловци, па чак и ми), а онда смо се кретали следећом путањом: Максима Горког (Каленић пијаца), Крунска, Булевар Краља Александра (Ташмајдан), Скупштина Србије, Трг Николе Пашића, Теразије, Кнез Михаилова, Калемегдан, Чика Љубина, Васина. Наравно, подразумева се да су нашем госту причане занимљивости везане за тренутни део града, односно знаменитост поред које смо пролазили.

На састанку са Тингом (део стола)

Након ручка у једном ресторану у центру града (којег су неки назвали кич, али је заправо само барокног дизајна), отишли смо до Дома омладине, где су Тингу показане неке од сала у њему, с обзиром да нам је тај простор служио за организовање разних конференција и састанака у прошлости, а служиће и у будућности. У трибинској сали смо одржали и други део презентације пројеката, а након тога смо разговарали са Тингом о његовим мишљењима о актуелним догађајима у глобалној викимедијанској заједници, а поготово о односу Задужбина - огранци. Док смо били у ДОБ-у, придружили су нам се и Голдфингер и Ђорђе, а на кратко смо се видели и са Драганом Амброзићем. Након овога, отишли смо до оближњег ресторанчета брзе хране, где је већина присутних узела по виршлу, а онда смо се упутили ка кафићу "Брод", где смо наставили са неформалним разговорима уз пића. Ја сам око осам морао да одем, заједно са Милетом и Ђорђем, те смо се прошетали до главне железничке станице. По повратку, око 11 часова, налетео сам на Милоша, који се у том тренутку враћао из Брода, тако да нема сумње да је цела субота за нашег госта била испуњена.

Мој утисак је да је Тинг задовољан Београдом, задовољан посетом, задовољан нашим радом и активностима, али његов извештај тек треба да прочитамо. ;) --филип @ 23:37, 6. новембар 2011. (CET)[одговори]