Википедија:Упутства/Странице за разговор

С Википедије, слободне енциклопедије
Википедија Упутства
Овај чланак је део
Википедијиних упутстава
Упутства...

Почетак
Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Таблице
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Види још...

Помоћ

Странице за разговор су важна особина Википедије, наиме њиховим коришћењем чланци на Википедији постају бољи, па се тиме подиже квалитет целокупне Википедије.

Странице за разговор — чланци

Постоји неколико могућности кад се чланци коментаришу:

  • Кад почињете писати неки чланак од почетка, слободно можете своје опаске ставити на припадајућу страницу за разговор (треба кликнути на картицу разговор).
  • Уколико чланак већ постоји но са очитим мањкавостима, слободно унесите промене у чланак, и није нужно коментарисати их на страници за разговор (лектура, исправак фактографије итд. се ретко или никад не коментарише)
  • Уколико чланак постоји, и ако је или субјективан или на неки други начин одступа од енциклопедијских норми, обично се прво напише коментар на страници за разговор, па тек после тога следи рад на чланку. У случају осетљивих тема, предложени је пут прво написати бољи чланак на страници за разговор, и кад замена постане боља од првобитне верзије, онда се чланци замене.

Корисничке странице за разговор

Кориснику Википедије поруку можете послати путем његове странице за разговор, на тај начин ће дотични корисник чим дође први пут на википедију видети вашу поруку (уколико имате нову поруку, на коју год страницу Википедије дошли, са наранџастом позадином исписаће вам се на врху екрана „Имате нову поруку“.

Обликовање коментара

Ваш коментар пишите на дну странице (ако већ постоје други коментари). Уколико одговарате на нечији коментар, онда свој одговор пишите испод туђег коментара. Одмицање од левог руба постиже се двотачком (:) на почетку реда.

Такође за разлику од доприноса чланцима који се НЕ потписују (томе служи језичак историја), потписујте своје речи коришћењем 4 тилде (~), што ће софтвер МедијаВики претворити у ваше корисничко име и време снимања коментара.

Уметање размака и одмака

Коментари се одмичу коришћењем двотачке (како је горе наведено), једна двотачка — један размак, две двотачке — два размака итд.

Пример:

Леви руб

:Један размак
::Два размака