Википедија:Упутства/Уређивање чланака

Из Википедије, слободне енциклопедије
Gtk-go-back-ltr.svg
Упутства

Уређивање чланака

Gtk-go-forward-ltr.svg

Уређивање текста

Када сте на страници коју желите уредити, кликните на иконицу уреди која се налази на врху странице.

Када кликнете уреди, појавиће се текст дотичне странице у оквиру за измену, где можете уређивати текст до миле воље.

Уопштено

Након што сте унели све измене, упишите у мало поље испод оквира за измену (тамо где пише "Уопштено") какву сте промену извршили (будите кратки!) - тај опис ће се појавити на страници Скорашње измене. Затим кликните на дугме Сними страницу. Страница ће тада бити снимљена на Википедији.

  • ПРЕПОРУКА: Ако намеравате да правите веће измене или пишете дужи текст, боље је да прво копирате стари текст странице на свој рачунар (у Notepad или неки други програм за уређивање текста), тамо га уредите, а затим коначну верзију ископирате у оквир за измену текста странице. То је корисно и зато што онда можете чувати своје текстове на свом рачунару, па можете писати допуне и када нисте повезани на интернет.

Преглед пре снимања промена

Када сте завршили са променама, обавезно кликните на дугме Прикажи претпреглед, које се налази испод оквира за измену. То дугме ће вам приказати како ће изгледати нови текст када га снимите. Ако нисте задовољни, наставите са изменама, а онда поново кликните Прикажи претпреглед.

За напредне

Након што створите и снимите нову страницу, добро је учинити следеће:

  • На тој страници кликните на текст Шта је повезано овде на дну странице како бисте проверили има ли чланака који већ воде на њу и користе ли ти чланци исто значење као оно које сте ви навели;
  • Проверите на Гуглу све странице на Википедији на српском језику где се спомиње име ваше странице (вашег чланка), па можете на тим страницама направити везе према својој страници/чланку.
  • Проверите има ли чланака на исту тему на другим језицима Википедије и онда их ставите као интервики на своју страницу.