Градска кућа у Великој Плани (Вила Клефиш)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Вила породице Клефиш)
Градска кућа у Великој Плани
Вила Клефиш
Опште информације
МестоВелика Плана
ОпштинаВелика Плана
Држава Србија
Време настанка1922.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs/sr

Вила Клефиш односно данашња Градска кућа у Великој Плани, подигнута је 1922. године. Због изразитих инжењерско-архитектонских вредности, историјског значаја и посебног места у урбаној генези Велике Плане, зграда представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Зграда је подигнута као породична вила Тонија Клефиша, италијанског индустријалца немачког порекла и једног од оснивача кланичне и меснопрерађивачке индустрије у Великој Плани. У односу на данашњу правилну регулациону линију улице, објекат је повучен у дубину парцеле и има развијену основу са централним распоредом просторија, засновану на принципу пуне симетрије.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Вила је изведена у масивном конструктивном систему са јаким носећим зидовима од опеке старог формата. Међуспратна конструкција је дрвена, кров има сложену основу и карактеристичну мансардну форму. Састоји се од подрума, приземља, спрата и таванског простора. У просторном смислу, објекат се одликује лепо развијеним масама и кубусима врло складних пропорција, како међусобно један према другом, тако и сваки појединачно према архитектонском корпусу здања у целини. Фасаде објекта су уравнотежених, мирних површина, харморичних пропорција са добрим ритмом распореда фасадних отвора који је проистекао из фукционално-организационе шеме основа приземља и спрата. На фасадама нема орнаменталне пластике. Подела фасада по хоризонтали је наглашена подеоним и кровним венцем који је богато профилисан.

У ликовно-обликовном смислу, архитектура овог здања је заснована на варијацији постулата постакадемизма са приметним утицајем принципа ране модерне и елемената немачког форклорног градитељства.

Намена и реконструкција[уреди | уреди извор]

Неколико деценија након Другог светског рата вилу Клефиш је користило Министарство унутрашњих послова и у њој је била смештена полицијска станица све до 2009. године када је за ту намену изграђена нова зграда. Министарство државне управе и локалне самоуправе је априла 2018. године издвојило 7 милиона динара за финансирање санације некадашње виле Клефиш. Објекат је променио намену, те након неколико година пропадања и решавања правно имовинских односа, уследила је реконструкција и од 10. октобра 2019. године, на дан ослобођења Велике Плане у Другом светском рату, ово репрезентативно здање у центру града постало је Градска кућа. У њој се налази сала за венчавање и галерија. Прво венчање у овом здању обављено је 26. октобра 2019. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]