Виминацијум

С Википедије, слободне енциклопедије
Виминацијум

Виминацијум (лат. Viminacium[1][2]) је археолошко налазиште у близини Старог Костолца, 12 km од Пожаревца. Римски војни логор и град настао је у I и трајао до почетка VII века. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске.

Историја[уреди | уреди извор]

Модел Виминацијума

Под Хадријаном стекао је статус муниципија, града са високим степеном аутономије који подразумева и независну градску управу а за владавине Гордијана III постаје колонија римских грађана и добија право на ковање локалног новца, и других предмета од олова.[3] У оквирима римске управе био је то највећи статус који један град може да досегне. Овде је 211. године Септимије Север прогласио царем свога сина Каракалу.

Процењује се да је град имао 48 хиљада становника а у њему су такође боравиле две легије, легија IV Флавија и легија VII Клаудија.[4][5]

Био је седиште епископа у 4. веку, а касније добија статус митрополије. Први знани митрополит Виминацијума је митрополит Амант, који се помиње као учесник Сабора у Сардици (данашња Софија) 343. године. После најезде варвара (Авара и Хуна) под вођством Атиле град је разорен 441. године. Обновљен је као погранично војно утврђење 535. године, за време владавине цара Јустинијана I (527—565) када и митрополија у Виминацијуму. Са доласком Словена на остацима Виминацијума настаје насеље Браничево.

Археолошка истраживања[уреди | уреди извор]

новчић искован у Виминацијуму 243. године

Прва научна ископавања Виминацијума почео је Михаило Валтровић 1882. године са 12 затвореника. Почетком 20. века истраживања је наставио Милоје Васић када је краљица Драга Обреновић дала донацију од 100 златника за наставак радова.[6]

Обимна археолошка истраживања започета су због изградње термоелектране и површинског копа Дрмно, 1977. године, на простору некропола, југозападно од каструма. Истраживања су дала изузетно богат и значајан археолошки материјал. Пронађене су занатске радионице, у оквирима којих су се налазиле пећи за печење опеке, а град је такође поседовао терме, које су биле главно састајалиште Римљана. У средишту терми биле су просторије за масажу. Ископано је шест базена, у којима понегде могу да се назру осликани зидови са цветним и животињским мотивима. Купатило је било парно а топао ваздух је циркулисао између стубића и загревао опеку испод подница док је вода стизала са извора у слободном паду, акведуктом истраженим у дужини од десет километара. Пронађене су и светиљке које су служиле за ноћно купање.

Ископан је Маузолеј, за који се претпоставља да је гробница цара Хостилијана, сина цара Трајана Деција, које је боравио у Виминацијуму током 251. године. Хостелијан је дошао на престо после трагичне смрти његовог оца Трајана и брата Херенија. Ни Хостелијан није дуго поживео, умро је вероватно од куге а сматра се да је да је спаљен у Маузолеју. Пронађено је више гробница са изузетним фрескама.[7] Две од њих су осликане фрескама и потичу из доба паганства, што се закључује по декорацији флором и фауном живих боја, док је трећа гробница украшена ликом девојке која је припадала вишим друштвеним слојевима, на шта упућују пронађени делови златном бојом обрубљене хаљине. До сада је истражено више око 14.000 гробница, а Фреско-сликарство је уз налазе гробница пружало значајне податке о почецима хришћанства на овим просторима. Налаз гробница са Небеским јахачем и Христовим монограмом пружају идеју како се паганство преображавало у хришћанство.

Откривена је Северна капија утврђења а постојале су још три, што указује на моћни систем. На целом простору налазишта је пронађено и мноштво новчића а највише ипак у гробницама, у које су умрли полагани са три крчага (за уље, вино, воду) и новчићем у устима - да Херону плате превоз на онај свет.

Отисак легије, Народни музеј у Пожаревцу

У 19. веку још су се јасно назирали обриси насеља, широке улице које се секу под правим углом, тргови, позоришта, купатила, водовод и градски бедеми. Данас су остали само делови. Мермерне скулптуре, надгробне плоче и саркофази, накит и посуђе из Виминацијума чувају се у Народним музејима у Београду и Пожаревцу.[8]

У Виминацијуму је 2012. године откривена фигурина женског божанства стара око 4000 година. У питању је близнакиња Кличевачког идола откривеног 1881. године.[9] Године 2013. је пронађен жртвеник посвећен нимфама,[10] а током 2014. пронашли су мермерне статуе и златну огрлицу из римског периода.[11] Почето је са ископавањем римског војног логора 2017. године.[12] Током 2018. пронађени су саркофази из римског доба који нису раније опљачкани и гробница за коју се сматра да припада неком младом императору.[13][14]

Добитник је међународне награде „Жива” за најбољи словенски музеј 2018. године.[15]

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Viminacium Архивирано на сајту Wayback Machine (3. април 2017) dare.ht.lu.se
  2. ^ Градови и места: Горња Мезија - Доња Мезија - Дакија (Urbes et Loca: Moesia Superior - Moesia Inferior - Dacia)
  3. ^ Поповић, Ивана. 1992а. Радионица оловних предмета или светилишта култа подунавских коњаника у Виминацијуму. Viminacium 7: 29–56.
  4. ^ Римски град каквог нема у Италији („Вечерње новости“, 20. септембар 2013)
  5. ^ Откривен Принципијум Седме Клаудијеве легије („Политика”, 25. новембар 2020)
  6. ^ Истражено свега три одсто Ви­минацијума („Политика”, 24. април 2018)
  7. ^ Korać, Miomir. 2007. Slikarstvo Viminacijuma. Beograd: Centar za nove tehnologije – Viminacium
  8. ^ Даутова Рушевљан, Велика. 2006. Римски предмети од олова из Срема. ГСАД 22:333–352.
  9. ^ Сензационално откриће у Виминацијуму („Вечерње новости“, 17. октобар 2012), Приступљено 14. 4. 2013.
  10. ^ Виминацијум: Пронађен жртвеник посвећен нимфама („Вечерње новости“, 19. јул 2013)
  11. ^ Мермерне статуе и златна огрлица пронађени у Виминацијуму („Вечерње новости“, 28. новембар 2014)
  12. ^ У Виминацијуму пронађен фасцинантни римски легијски логор (Б92, 8. март 2017)
  13. ^ Љубав настављена у гробницама („Политика”, 3. јун 2018)
  14. ^ Откривен царски маузолеј у Виминацијуму („Вечерње новости”, 19. април 2018)
  15. ^ Велико признање Виминацијуму („Политика”, 20. септембар 2018)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]