Владимир Татлин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Јевграфович Татлин

Владимир Татлин
Владимир Татлин

Информације
Датум рођења 28. децембар 1885.
Место рођења Харков (Руска Империја)
Датум смрти 31. мај 1953.
Место смрти Москва (СССР)
Дела

Владимир Јевграфович Татлин (рус. Владимир Евграфович Татлин; Харков, 28. децембар 1885Москва, 31. мај 1953) је био руски архитекта и сликар конструктивиста.

Биографија[уреди]

Студирао је на Високој школи ликовних уметности у Москви, иако је пре тога радио као кадет у трговачкој морнарици. Године 1913. одлази најпре у Берлин и потом у Париз. После повратка радио је рељефе које излаже у Москви и Петрограду. После Револуције постаје професор московског атељеа за слободну и примењену уметност као авангардни члан групе конструктивиста. После 1922. године био је предавач на установи за уметничке студије у Лењинграду. Касније је предавао у Кијеву и Москви.

Дела и пројекти[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Татљинова кула.

Његов најпознатији, неизведен пројекат, Споменик Трећој интернационали, замишљен је да буде подигнут у Лењинграду. [1] Грађевина од гвожђа и челика, покривена стаклом, требало је да буде висока 400 m, дакле била би, у то време, највиши објекат на свету. Пројектом је било предвиђено да двоструки спирални омотач буде нагнут у једном смеру, да изнутра конструкција садржи сале и канцеларије. Спољна маса је требало да има облик коцке и служила би законодавним органима. Цела конструкција требало је да се обрће око своје осе различитом брзином – горње тело, у облику облице, требало је да се обрће око своје осе брзином пуног обртаја за један дан.

И за данашње доба фантастичан, пројекат никад није довршен.

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Референце[уреди]

  1. cite web |url =http://www.britannica.com/EBchecked/topic/584232/Vladimir-Yevgrafovich-Tatlin

Спољашње везе[уреди]