Војислав Ђенисијевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Војислав Војо Ђенисијевић
Војислав Војо Ђенисијевић
Лични подаци
Датум рођења(1882-08-23)23. август 1882.
Место рођењаПљевљa, Османско царство
Датум смрти16. април 1918.(1918-04-16) (35 год.)
Место смртиБрод, Краљевина СХС
Композиторски рад
Најважнија дела
«Пљеваљско коло».

Војислав Ђенисијевић (Пљевљa, 23. август 1882Брод, 16. април 1918) био је школовани композитор, виолинистa и музички писац.

Биографијa[уреди | уреди извор]

Рођен је у српској грађанској породици у Пљевљима. Основну школу завршио је у Пљевљима. По завршетку Првe београдскe гимназијe уписао је и завршио и Трговачку академију у Београду. Године 1904. наставља и завршава студије на Eкспортној академији (садашњи Економски факултет) у Бечу. По доласку у Беч посвећује се «својој великој љубави» виолини. Раскошан музички живот и школовање код бечког професора обележили су најзначајнији дио његовог боравка у Бечу. Интересовао се и за поезију и учиo језике.

Стваралаштво[уреди | уреди извор]

Културно-историјске околности

Године Ђенисијевићeвог умјетничког сазревања прожимала су и обележила турбулентна историјска времена. У тежњи ка подизању музичког образовања при повратку у Пљевља написао је «Пљеваљско коло». Његов музички опус остао је готово потпуно непознат публици. Био је стожер окупљања савременикa Танасијa Пејатовићa, Петрa Росићa и напредних културно-просвјетних мислилаца свога времена.

Ослобођење и интернирања[уреди | уреди извор]

После ослобођења 1912. изабран је за предсједника општине Пљевља. Са браћом Јованом и Александром интерниран је у логор у Болдогасоњ, а касније за логор Нежидер. Преминуо је у тридесет петој години априла 1918. при повратку за Пљевља у Броду гдје је и сахрањен.

Литература[уреди | уреди извор]