Врховни совјет Совјетског Савеза

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Врховни совјет СССР-а)
Врховни совјет Совјетског Савеза
Верховный Совет СССР
Грб или лого
Врста
Оснивање1938.
ВрстаДводомни систем
ДомовиСовјет националности и Совјет Савеза
Број посланика542 (пред распуштање)
1500 (врхунац)
Избори
Последњи избори4. март 1984. (последњи непосредни избори)
Последњи избори25. мај 1990. (први и последњи посредни избори)
Место одржавања седница
Велика кремаљска палата, Московски кремљ
Знак депутата Верховног Совјета Совјетског Савеза

Врховни совјет Совјетског Савеза (рус. Верховный Совет СССР) био је највиши законодавни орган у Совјетском Савезу и једини који је могао да изгласа амандмане на устав. Врховни совјет је бирао Президијум, формирао Савет министара, Врховни суд и именовао генералног тужиоца Совјетског Савеза. Врховни совјет био је наследник Конгреса совјета и Централног извршног комитета Совјетског Савеза.

Структура[уреди | уреди извор]

Врховни совјет састојао се од два дома, оба с једнаким законодавним овлашћењима, чији су чланови бирани на четири године:[1]

  • Совјет Савеза, чији су чланови бирани на бази становништва односно један депутат на сваких 300.000 становника Совјетског Савеза.
  • Совјет националности, чији су чланови били заступници сопствених етничких група односно по 32 депутата из сваке конститутивне републике, 11 из сваке аутономне републике, 5 из сваке аутономне области и по један из сваког аутономног округа.

Према совјетским уставима из 1924, 1936. и 1977, Врховни совјет је имао влеику законодовану моћ, али је у стварности био само институција која је спроводила одлуке које би већ изгласала Комунистичка партија Совјетског Савеза. Тек је с применом перестројке и делимично слободним изборима 1989, Врховни совјет задобио веће овласти у држави.

Врховни совјет се након 1989. године састојао од 542 посланика (пре тога их је бројао до 1500). Заседања су такође била учесталија, у просеку од шест до осам месеци годишње.[2]

Председници Президијума Врховног совјета Совјетског Савеза[уреди | уреди извор]

Председници Врховног совјета Совјетског Савеза[уреди | уреди извор]

Напомена:15. марта 1990. већина власти је пребачену у новоосновану канцеларију Председника Совјетског Савеза. Анатолиј Лукјанов је био изабран за председника Врховног совјета да би заменио Михаила Горбачова. Иако је задржао своје име, председник Врховног совјета је сада био председник парламента, а не шеф државе. Стварне извршне власти је задржао Михаил Горбачов.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Great Soviet Encyclopedia, 3rd edition, entry on "Верховный Совет СССР", available online here[мртва веза]
  2. ^ Peter Lentini (1991) in: The Journal of Communist Studies, Vol. 7, No.1, pp. 69-94

Спољашње везе[уреди | уреди извор]