Всеволод Иванов

С Википедије, слободне енциклопедије
Всеволод Борисович Иванов
Лични подаци
Пуно имеВсеволод Борисович Иванов
Датум рођења(1950-08-14)14. август 1950.(73 год.)
Место рођењаБеломорск, СССР

Всеволод Борисович Иванов (рус. Всеволод Борисович Иванов; Беломорск, 14. август 1950) је руски сликар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 14. август 1950. у граду Беломорску, на обали Белог мора.

Због природе посла свога оца у детињству се често сели. Од 1952. до 1959. године живи у селу Велики залив (рус. Великая Губа) у Заонежју (рус. Заонежье). Од 1959. до 1963. живи у Медвежјегорску, на северној обали језера Оњега. Од 1963. до 1967. живи у граду Кимри у Калињинској, касније Тверској области. Од 1967. живи у граду Тверу. Десети разред средње школе завршава у Тверу 1968. године.

Још у школи је показивао интересовање за историјску и научно-фантастичну литературу. У том периоду доста црта дрвеним бојицама теме у вези историје и научне фантастике. Касније се активно користи графичком техником „папир-туш-перо“. Учествује на Савезној изложби дела самосталних сликара (рус. Всесоюзная выставка работ самодеятельных художников) 1970. и 1971. године, организованој у московском Мањежу.

Године 1974. уписује се у новоотворену уметничку школу, на смер дизајна. Дипломирао је у уметничкој школи у Тверу 1978. године, као графички дизајнер.

До 1974. године излаже као самостални уметник на градским, регионалним и државним изложбама. После 1978. године своја дела излаже преко Савеза сликара Русије (рус. Союз Художников России).

Много година је провео радећи као графички дизајнер за велике фирме, спортска друштва, сликарске радионице. За то време учествовао је у више изложби на ниво републике, излажући своје радове на тему историје и фантастике.

На његовим сликама су присутни мотиви из историје, културе и религије Словена.

Историја руског народа је веома искривљена. Непријатељи Русије су свесно уклонили древни и антички период из историје Русије. То је много хиљада година. Искривљена је историја средњовековне Русије. Фалсификована је новија историја. Рад руских сликара мора имати образовну улогу. Потребно је да се активно супротстављамо глобализацији уметности.

[1]

Од 2004. године основна тематика његових дела је прехришћанска Русија.[2]

Радови[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Капиште је у словенској религији место на коме се обављају обреди посвећени словенским божанствима. Може бити храм, као што је овај на слици, а може бити и место од посебног сакралног значаја на коме је подигнут кумир или више њих.
  2. ^ Аркона је била верски и политички центар балтичких Словена. Ситуирана је на острву Рујан.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Русь Ведическая в творчестве В. Б. Иванова", Шахов А. В., Журнал "Ведическая культура" №13
  2. ^ „Интервју са Всеволодом Ивановим (руски језик)”. Архивирано из оригинала 10. 12. 2011. г. Приступљено 19. 01. 2012.