Гаспром

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гаспром
Gazprom logo.svg
Врста предузећа Отворено акционарско друштво
Делатност Нафта и гас
Година оснивања 1989.
Оснивач(и) Влада Руске Федерације (50.01%)
Седиште Москва, Русија
Руководиоци Виктор Зупков, Алексеј Милер
Производ(и) Природни гас
Нафта
Нафтне цеви
Приход Red Arrow Down.svg 99,1 милијарди долара (2009)
Профит Green Arrow Up Darker.svg 25,7 милијарди долара (2009)
Број запослених Green Arrow Up Darker.svg 431.200 (2013)[1]
Веб презентација www.gazprom.com

ОАО „Гаспром“ (Отворено акционарско друштво „Гаспром“, рус. Открытое акционерное общество „Газпром“) је највећи произвођач природног гаса у свету и највећа руска компанија. „Гаспром“ је настао 1989. године, када је Министарство за гасну индустрију Совјетског Савеза трансформисано у корпорацију. Компанија је касније делимично приватизована, али и даље руска влада има контролни удео.

У 2008, компанија је произвела 549,7 милијарди кубних метара природног гаса, што износи око 17% светске производње гаса. Поред тога, компанија је произвела 32 милиона тона нафте и 10,9 милиона тона кондензата гаса. Производња Гаспрома чини 10% од бруто домаћег производа Русије у 2008. години.

Највећи део гасних поља Гаспрома се налазе око Обског залива у Јамало-Ненецком аутономном округу у западном Сибиру, а очекује се да ће Јамалско полуострво постати главна област за производњу гаса у будућности. „Гаспром“ има највећи мрежу за транспорт гаса у свету, са 158.200 километара гасовода. Велики нови пројекти укључују гасовод Северни ток и Јужни ток.

Предузеће поседује подружнице у више различитих индустријских сектора, укључујући и финансије, медије и ваздухопловство. Поред тога, контролише већину удела у различитим предузећима.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :