Генерал-мајор

С Википедије, слободне енциклопедије
Ознака чина Генерал-мајора (ОФ7) у Војсци Србије
Копнене војске
Ваздухопловства и противваздушне одбране

Генерал-мајор је у Војсци Србије други генералски чин. У армијама многих земаља представља други генералски чин с обзиром да у њиховој војној хијерархији постоји и чин бригадног генерала.

Чин генерал-мајора први пут је установљен у Француској у XVIII веку. У српској војсци и Војсци Краљевине Југославије није постојао али је коришћен одговарајући чин дивизијског генерала. Током Народноослободилачког рата у НОВ и ПОЈ уведен је 1. маја 1943. године као први генералски чин и као такав постојао је и у Југословенској народној армији, Војсци Југославије и Војсци Србије и Црне Горе.

У ратној морнарици чин генерал-мајора одговара чину контра-адмирала.

Изглед еполете[уреди | уреди извор]

Ознака за ревере (крагне) на униформи са златним храстовим листовима за све генералске чинове КоВ и РВиПВО од ЈНА (1951) до садашње Војске Србије

Изглед еполете генерал-мајора Војске Србије задржан је из периода ЈНА, ВЈ и ВСЦГ и благо модификован. У том периоду означавао је генералски чин генерал-потпуковника. Еполета је оивичена украсним испреплетаним златним ширитом, док се у еполети налазе два златна свежња пшеничног класја на којима се налазе два златна укрштена војна мача који означавају КоВ и златни орао раширених крила који означава РВиПВО изнад њих су две златне розете.

У ренијем периоду постојања ЈНА до 1992. године уместо две розете биле су две златне петокраке звезде које су симболизовале социјализам као и у већини армија социјалистичких држава. Након 1992. године у Војсци Југославије/Војсци Србије и Црне Горе задржан је постојећи изглед са две златне петокраке звезде зато што је СР Југославија/Србија и Црна Гора била држава-континуитета СФР Југославије. Формирањем Војске Србије од 2006. године две златне розете замењују постојеће две златне петокраке звезде.

Галерија[уреди | уреди извор]

Друге државе

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]