Гијом Аполинер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гијом Аполинер

Guillaume Apollinaire 1914.jpg
Аполинер 1914. године

Информације
Датум рођења 26. август 1880.
Место рођења Рим (Италија)
Датум смрти 9. новембар 1918.
Место смрти Париз (Француска)
Дела
Потпис

Гијом Аполинер (фр. Guillaume Apollinaire; Рим, 26. август 1880. — Париз, 9. новембар 1918), легендарни и контроверзни француско-италијански писац и драматург, пољског порекла. Право име му је Вилхелм Аполинарис де Костровицки, али је променио име.

Мајка му је пољска грофица и авантуристкиња Агнес де Костровицки, а отац му је наводно италијанско-швајцарски дипломата који га никад није признао.

Ишао је у најбоље школе на Азурној обали и на другим местима. Учесник је свих покрета авангарде, јер се након завршетка школовања упутио у Париз, где постаје угледни члан заједнице боема на Монпарнасу. Учествовао је у Првом светском рату, где је погођен у главу. Послат је на опоравак, али је непрестано стварао, поставивши своју драму „Сиса Тиресијина“. Писао је песме и прозу.

Најпознатији је као песник (збирке „Алкохол“ и постхумно објављени „Калиграми“ где текст прави слику оног што је тема песме), а такође и као аутор еротских романа „Једанаест хиљада буздована“ (Les onzes milles verges) у којем се неколико пута појављују Срби -- оба пола -- као споредни карактери са којима јунак има секс и „Искуства младог Дон Жуана“.

Првом до смрти није хтео да призна ауторство. Волео је да се елегантно облачи. Био је оптужен за крађу Мона Лизе, али је ослобођен оптужби. Умро је два дана пре краја Првог светског рата, са 38 година, у свом париском стану, од напада шпанске грознице.

Наследници су му Дејвид Херберт Лоренс и Хенри Милер.

Спољашње везе[уреди]