Гијом де Лорис

С Википедије, слободне енциклопедије
Гијом де Лорис
Гијом де Лорис, француски књижевник
Лични подаци
Датум рођењаоко 1200.
Место рођењаLorris,
Датум смртиоко 1238.
Књижевни рад
Најважнија делаРоман о Ружи

Гијом де Лорис (франц. Guillaume de Lorris) је француски средњовековни песник и аутор првог дела Романа о Ружи.

Roman de la Rose (ed. 1914)

Живот[уреди | уреди извор]

О животу Гијома де Лориса се зна веома мало. Претпоставља се да је рођен почетком 13. века, у месту Лорис, на северу Француске, а умро веома млад, око 1235. Вероватно је био племићког порекла, врло образован и везан за дворске куртоазне кругове.

Два аутора Романа о Ружи[уреди | уреди извор]

Мада је готово сигурно да је написао и друга дела, ово је једино које се данас приписује Гијому де Лорису, а и оно је, вероватно због преране песникове смрти, остало недовршено.

Крајем 13. века један други француски песник, Жан де Мен, написао је други део Романа о Ружи, али, осим заједничког оквира, он нема много сродности са првим делом. Разлика између првог и другог дела се најбоље огледа у различитом односу два песника према жени: док Лорис ствара култ жене, величајући је као узвишено биће које оплемењује мушкарца и тера га на велика и добра дела, Мен је види као главни извор зла у свету, а у најбољем случају као обично земаљско биће од ког не треба стварати култ. Лорис је припадник племства, становник двора и поборник куртоазне љубави, а Мен представник грађанске класе у настајању чији се назори разликују од назора виших слојева, што донекле објашњава и различит приступ истој теми.

Већина стручњака се слаже да је Лорисов део Романа уметнички успелији од Меновог, обимнијег и слабије компонованог. Док Лорис у центар своје пажње ставља идеалну, платонску љубав и савршену, недостижну жену као предмет те љубави, Мен користи своје дело да говори не само о жени и о љубави, већ и многим другим актуелним темама, као што су критика цркве, порекло власти и имовине, развој науке, природа као врховни принцип света.

Погледај још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Француска књижевност, књига прва, у оквиру Едиције стране књижевности, Издавачко предузеће „Нолит“, Београд, 1976.
  • Роман о Ружи, Гијом де Лорис, превео Коља Мићевић, у оквиру Библиотеке Д·А·Н·Т·Е·О·Н, Littera, Бања Лука, 2004.