Глетерица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Глетерица
Глетовање

Глетерица или глет хобла је алат који служи за финално[1] глачање омалтерисаних, гипсаних и других површина глетом и другим материјалом.

Глетерица изгледа слично хобли или пердашци, осим што јој је радна површина тања а дршка отворена наместо затворене.[2] За разлику од њих, за радну површину се користи нерђајући или високоугљенични челик.[2] Уобичајена глетерица је величине око 28x13cm (нпр. 27x13 или 28x12). Дршка може бити гумена или дрвена.

Глетерицом се не може мењати контура површине већ она прати постојећу контуру и само је глача и ублажава неравнине.

Глетерица боље обрађује површину кад се разради, тј. кад јој радна површина постане малчице закривљена а ивице заобљене.[2] Могуће је и купити већ разрађене глетерице.[2]

Постоје и специјалне глетерице (за технике, машинско глетовање, фасаду или назубљене). Глетерице за машинско глетовање се колоквијално називају лептири. Фасадне глетерице су пластичне а глетерице за технике су трапезоидног облика и скоро увек се купују разрађене. Назубљене глетерице се користе за наношење лепка за керамику.

Референце[уреди]

  1. ^ Davies, Nikolas; Jokiniemi, Erkki (2012). Architect's Illustrated Pocket Dictionary. Routledge. стр. 185–. ISBN 978-1-136-44406-7. 
  2. ^ а б в г Steel Concrete Trowels

Литература[уреди]