Голуб (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије

Голуб
Сазвежђе
Голуб
Латинско имеColumba
СкраћеницаCol
ГенитивColumbae
Симболизује(Нојеву) голубицу
Ректасцензија6
Деклинација-35[1]
Површина270 sq. deg. (54)
Најсјајнија звездаАлфа Голуба (Факт) (2,65m)
Метеорски ројевинема
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +45° и −90°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у фебруару.

Голуб је сазвежђе јужне хемисфере које је у 16. веку увео холандски астроном Петар Планције. Голуб се налази у близини ранијег сазвежђа Argo Navis (Арго, брод Аргонаута) које је данас подељено на Прамац, Крму и Једра, тако да може да представља голуба који је помогао Аргонаутима да прође кроз Босфор. Друга представа је библијска — голубица коју је Ноје послао да провери да ли је престао потоп, а она се вратила носећи маслинову гранчицу као знак да се вода повукла. Сам Планциус је сазвежђе првобитно назвао Columba Noae, Нојев голуб.

Звезде[уреди | уреди извор]

Најсјанија звезда овог сазвежђа је Алфа Голуба, названа још и Факт (од арапског Al-Fakhita, голубица), магнитуде 2,65. Представља двојну звезду, сјајнија компонента је суперџин спектралне класе B7IVe, са удаљеним и тамним пратиоцем.

Бета Голуба (Wazn или Wezn, тег на арапском) је друга најсјајнија звезда Голуба, магнитуде 3,12. Овај џин К-типа се налази на око 86 светлосних година од Сунчевог система.

Ми Голуба је звезда која је највероватније избачена из система јоте Ориона при судару два бинарна система. Припада О спектралној класи, најређој на главном низу ХР дијаграма.

Објекти дубоког неба[уреди | уреди извор]

У сазвежђу Голуб се налази Сејфертова галаксија NGC 1808.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Columba, constellation boundary”. The Constellations. International Astronomical Union. Архивирано из оригинала 5. 6. 2013. г. Приступљено 27. 2. 2014. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]