Горан Трајкоски

С Википедије, слободне енциклопедије
Горан Трајкоски
Пуно имеГоран Трајкоски
Датум рођења21. новембар 1963.
Место рођењаТитов ВелесСФР Југославија

Горан Трајкоски је македонски музичар и музички новинар који се сматра за једног од најзначајних на македонској алтернативној сцени, уз Горазда Чаповског, Горана Таневског и Ристе Вртева.[1]

Активно је учествовао као писац текста, музике и извођач у групама:

Поред музике за споменуте групе, радио је и музику за неколико представа и филмова, од којих су најзначајнији музика за награђивани филм Милча Манчевског Пре кише и представу „Баханалија“, коју је радио у склопу Анастасије.

Живот[уреди | уреди извор]

Горан Трајкоски је рођен 21. новембра 1963. године у Велесу (тадашњи Титов Велес) у Македонији (тада у СФРЈ). Основно и средње образовање је стекао у Велесу, Струги, Охриду и Скопљу, после чега је завршио Филолошки факултет универзитета свети Ћирило и Методије у Скопљу на одсеку за енглески језик и књижевност. Интересантно је да иако је један од најзначајнијих писаца музике из Македоније, никада није похађао музичке школе и музиком се бави као потпуни лаик. За музику је почео да се занима почетком `80, а са тзв. балканским етном се упознаје преко извођача као што су Вања Лазарова и Пеце Атанасовски, док га са византијском музиком и црквенословенским појањем упознају Владимир и Стефан Санџаковски.

Горан Трајкоски као музичар[уреди | уреди извор]

Рок музиком се бавио у низу музичких група:

и у свима је био или главни писац текста и музике или један од оних који у њиховом стварању активно учествују. Најпознатији је као фронтмен Анастасије, али и као певач Мизара обновљеног почетком овог века, познатог и као Треће Откровење. Једна од његових карактеристика је упечатљив сценски наступ који публику не оставља равнодушном.

Горан Трајкоски као писац музике[уреди | уреди извор]

Музиком за позориште почео је да се бави крајем `80 година XX века и од тада је написао музику за већи број представа које је радио самостално или као члан Анастасије. Радио је музику за представе у Македонији, Србији, Босни и Херцеговини и Грчкој, а сарађивао је са режисерима као што су: Владо Цветановски, Сашо Миленковски, Владимир Милчин, Бранко Брезовац, Раик Алниачик, Златко Славенски, као и са низом других музичара, попут Александром Вељановим из немачког дарквејв састава Дајне Лакајен. У његове најбоље радове убрајају се музике за представе:

  • „Мартолозот“
  • „Ајант“
  • „Госпођица Јулија“ (КПГТ, Суботица)
  • „Буре барут“ (Аморе театар, Атина)
  • „Хамлет“, „Розенкранц и Гилдестерн су мртви“, „Сабрана дела Шекспира“ (Драмски театар, Скопље);
  • „Еригон“, „Пер Гинт“, „Црна Дупка“ (МНТ, Скопље)

Поред музике за представе, радио је као члан Анастасије музику за неколико филмова, од којих је најзначајнија музика за филм Милча Манчевског Пре кише који је награђен венецијанским Златним лавом.

Горан Трајкоски као новинар[уреди | уреди извор]

Крајем `80 и почетком `90 година 20. века радио је као новинар у радијском програму МРТ-а и на каналу 103 у областима македонске народне и савремене поп музике.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Goran Trajkoski (mk)”. Dfestival. Архивирано из оригинала 26. 01. 2019. г. Приступљено 25. 1. 2019.  (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]