Готовуша (Штрпце)

Координате: 42° 14′ 55″ С; 21° 04′ 22″ И / 42.2486° С; 21.0728° И / 42.2486; 21.0728
С Википедије, слободне енциклопедије

Готовуша
Административни подаци
ДржаваСрбија
Аутономна покрајинаКосово и Метохија
Управни округКосовски
ОпштинаШтрпце
Географске карактеристике
Координате42° 14′ 55″ С; 21° 04′ 22″ И / 42.2486° С; 21.0728° И / 42.2486; 21.0728
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Апс. висина1064 m
Готовуша на карти Србије
Готовуша
Готовуша
Готовуша на карти Србије
Остали подаци
Позивни број0290
Регистарска ознакаUR

Готовуша (алб. Gëtovushë) је насеље у општини Штрпце на Косову и Метохији. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Готовуша површине 1611 ha. Готовуша се први пут помиње у османском попису из 1455. године, као велико село са 64 српске куће и православним свештеником. У селу постоји црква Светог Николе из друге трећине XVI века, која се данас налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја[1], у склопу споменичке целине Цркве Сиринићке жупе. Раније је вероватно била посвећена Светом Димитрију или је био храм Светог Спаса. Друга готовушка црква је црква Свете Богородице посвећена Успењу Пресвете Богородице[2]. Изнад села, у близини старе тврђаве Зидовце, стоје трагови неке старе цркве.

Историја[уреди | уреди извор]

Територија данашње Готовуше је, према археолошким испитивањима и открићима, била насељена више хиљада година уназад. Сачувани су остаци утврђења Градиште (Зидовница), где постоје трагови водовода и канализације, као и недавно откривени мозаик који је припадао цркви из 6. века.

Готовуша се, у писаним документима, први пут помиње 1331. године у једној од повеља српског цара Душана. Свој највећи процват, Готовуша, је имала за време цара Душана, када је кроз насеље пролазио каравански пут, који је повезивао царске градове Призрен и Скопље. Путем су пролазили бројни трговци носећи усољену морску рибу и маслиново уље, а куповали вино и винову лозу. Српски средњевековни владари имали су своје поседе у Готовуши, о чему сведоче народне песме и сачувана имена предела као што су Цареве ливаде и Царева глава.

У Готовуши су сачувани и две цркве, из 14., односно, 16. века: црква Пресвете Богородице и црква Светог Спаса, на чијим су зидовима и најлепше и најочуваније фреске Сиринићке жупе. Цркве су под заштитом су Републичког завода за културу Републике Србије, као вредно културно-историјско наслеђе.

За време Османлија

Готовуша је потпала под турску власт тек 66 година након Косовске битке. У катастарском попису 1455. године, Готовуша се бележи као област Вука Бранковића. Према том попису, Готовуша је имала 79 домаћинстава која си била задужена да на име пореза измире 6,014 акчи и плаћа ушур на приход од винограда у износу од 30 чабара вина.

Велики број Срба се у то време одселио према централној Србији и Аустрији, у сеоби под вођством српског патријарха Арсенија Чарнојевића, али су, и поред тога, успели да у вишевековном ропству сачувају од заборава српску веру и народне обичаје, и опстану на вековним огњиштима.

У цркви посвећеној Успенију Пресвете Богородице није било светих сасуди, па је парох поп Димитрије Вулић о празнику Савиндану 1900. године, само одслужио јутрење. Прешло се у школу, где је пререзан славски колач са домаћином школским (кумом), газда Миленком Петковићем. Након ритуалног дела школске славе, светосавску беседу је изговорио месни учитељ.[3]

Српска војска је ослободила Готовушу из турског ропства 13. октобра, 1912. године. Победу српске војске и ослобођење су огласила црквена звона на готовушким црквама, позивајући народ на окупљање и проповеди. Српској војсци су приређени свечани дочек и славље које је трајало неколико дана.

Развој образовања

Прва школа у Готовуши почела је са радом 1897. године, за шта је најзаслужнији њен први учитељ Рајко Урошевић, по коме и школа данас носи назив.

Уз образовни рад са децом, учитељ Рајко се бавио и општим просвећивањем људи у Готовуши, учио је народ гајењу и калемљењу воћа, узгоју пчела, био је саветник у сеоским и правним пословима, развијао добре односе међу људима, помагао у лечењу мештана народним лековима. Био је иницијатор изградње првог модерног водовода у Готовуши, који је саграђен 1912. године. Учитељ Рајко је редовно слао извештаје из Готовуше тадашњем конзулу Краљевине Србије у Приштини Браниславу Нушићу.

Развој привреде

Прва задруга у Готовуши основана је 1931. године, захваљујући залагању учитеља Милана Јевтића. Пре оснивања задруге, у Готовуши су постојале три бакалске радње. Председник ове кредитно-продајне задруге био је Стојко Добросављевић, а благајник Стеван Максимовић. У задругу је ступио велики број домаћинстава из Готовуше, али и околних села.

Порекло становништва по родовима[уреди | уреди извор]

Подаци из 1938[4]:

  • Бугаркини (4 кућа, Св. Петка), староседеоци. Презиме им је дато по томе што се неко од њихових предака на печалби оженио Бугарком.
  • Космоћевићи (18 кућа, Св. Петка) су непознате старине.
  • Ђурђевићи и Кућановићи (18 кућа, Св. Петка) су непознате старине.
  • Кевкићи (25 кућа) и Тороћеви (23 кућа), оба са славом Св. Николе, досељени крајем XVIII века из околине Скадра, из села Сероја. Појасеви уназад за Кевкиће од досељења: Добросав 90 година, Симеон, Миленко, Стеван.
  • Пројчевићи (2 кућа, Св. Никола), досељени из Полошке области. При досељењу су славили Св. Арханђела, па како су били једини у селу с том славом, а сиромаси, то нису могли да издрже са дочеком гостију, те су променили славу и узели дан Св. Николе, који су још неки славили.

Демографија[уреди | уреди извор]

Насеље има српску етничку већину.

Етнички састав према попису из 1981.[5]
Срби
  
971 98,58%
остали
  
14 1,42%
Демографија[6]
Година Становника
1948. 697
1953. 779
1961. 839
1971. 906
1981. 985
1991. 986

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Црква Св. Николе — Споменици културе у Србији”. САНУ. 
  2. ^ Црква Св. Богородице — Споменици културе у Србији”. САНУ. 
  3. ^ "Цариградски гласник", Цариград 1900. године
  4. ^ Подаци „Насеља“ (др. А. Урошевић: Шарпланинска Жупа Сиринић)
  5. ^ Ethnic composition of Kosovo 1981
  6. ^ Kosovo

Спољашње везе[уреди | уреди извор]