Градишћански Хрвати

Из Википедије, слободне енциклопедије

Градишћански Хрвати (нем. Burgenlandkroaten, Burgenland-Kroaten) етничка су група Хрвата у аустријској покрајини Бургенланд (Градишће). Иако је ова енклава стотинама километара далеко од своје првобитне домовине, ова етничка група је успела вековима да очува своју културу и језик. Укупан број Градишћанских Хрвата износи око 19.000 (2001).

Градишћански Хрвати су потомци Хрвата који су у ову земљу доселили за време турских ратова (1533—1584) као избеглице из Лике, Крбаве, Славоније и северне Босне. Током времена, они су овде развили свој правопис, али је употреба њиховог језика била забрањивана у црквама и школама. Статус националне мањине стекли су Аустријским уговором о независности из 1955. Након тога њихова култура и језик су доживели своју ренесансу.

Градишћански Хрвати говоре градишћанскохрватским језиком. То је један регионални дијалект кајкавског изговора на северу, чакавског у центру и штокавског на југу Градишћа. Овај дијалект је разумљив са говорним варијантама српско-хрватског језика, али постоје значајне разлике са стандардном варијантом хрватског језика.

Спољашње везе[уреди]