Градска кућа у Вршцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Градска кућа у Вршцу
Градска кућа у Вршцу
Опште информације
МестоВршац
ОпштинаВршац
Држава Србија
Време настанка1860.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Градска кућа у Вршцу (Магистрат) се налази на Тргу победе 1, подигнута је 1860. године за потребе администрације градског Магистрата. Представља споменик културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

По сачуваној документацији градио ју је грађевинар Сигисмунд Килер, предузимач је био Франц Брандајс, план и предрачун израдио је Ц. К. Мерник, асистент и надзорни орган градње био је Виљем Бихер. Грађена је од тврдог материјала, са стилским обележјима неоготике, основом на три фронта – главном фасадом окренутом према Тргу победе и бочним крилима. Главна и бочна фасада према парку истих су решења, али је главна фасада асиметрична. Има наглашен централни ризалит са три улаза у приземном делу и балкон са декоративним готским конзолама и каменом оградом у спратном делу. Спрат ризалита главне и бочне фасаде издељен је плитким лизенама на три дела. Изнад средишњег дела налази се готски обликован забат са грбом града у кружном пољу, док бочни делови имају венац готских аркада и атику са готским преплетом. Прозори су правоугаоног облика, на угаоним ризалитима и средишњем делу централног ризалита удвојени.

У темеље зграде узидана је повеља и споменица на латинском, немачком и српском језику. У унутрашњости објекта, у главном холу приземља, на таваницама изнад степеништа и у свечаним салама на спрату, налази се сликана декорација настала крајем 19. века.

Данас се у згради налази Скупштина општине Вршац.[1][2]

Конзерваторски радови рађени су 19871988, 1995, 20022003. и 2005. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Историјска наслеђа/Градска кућа”. Архивирано из оригинала 29. 07. 2014. г. Приступљено 22. 07. 2014. 
  2. ^ „ТО Војводине/Градска кућа Вршац”. Архивирано из оригинала 27. 07. 2014. г. Приступљено 22. 07. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]