Градски парк „Гаврило Принцип”

С Википедије, слободне енциклопедије
Градски парк "Гаврило Принцип"
Градски парк „Гаврило Принцип”
Положај
Место Источно Сарајево
Општина Источно Ново Сарајево
Држава  Република Српска
Карактеристике
Тип парка градски парк
Заштита и посећеност
Старатељ ЈКП „Рад“
Година изградње 2014.
Отворен цијеле године
Остало

Градски парк "Гаврило Принцип" или Принципов парк је новоизграђени парк у општини Источно Ново Сарајево, град Источно Сарајево. Парк је отворен на Видовдан 2014. године, поводом стогодишњице Великог рата, а отворили су га, Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Историјат[уреди | уреди извор]

Источно Ново Сарајево је општина са највећим степеном урбанизације и стамбене изградње, као и једна од општина у Републици Српској са највећим приливом становника. Потреба за изградњом паркова и рекреационих површина присутна је дуги низ година, а од завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата и конституисања посљератне општине Српско Ново Сарајево, уређен је парк Сунца који се налази између улица Стефања Немање и Карађорђеве. Парк Сунце је велике површине, и осим стаза за шетање, и клупа нема других садржаја за одмор и рекреацију. У склопу бивше касарне Славиша Вајнер Чича, гдје се данас налази студентски дом, такође постоји парк мањих димензија, Чича.

Почетком 2014. године општина је представила план изградње новог градског парка у централном дијелу општине, између улица Спасовданска, Змај Јовина и Војводе Радомира Путника. Парк је према тадашњем плану требало да задовољи потребе становника свих узраста, града Источног Сарајева. Од плана се није одступило, а парк је свечано, али још увијек у потпуности не завршен, отворен на Видовдан 2014. године.

Садржај парка[уреди | уреди извор]

Парк је изграђен тако да задовољи потребе становника свих генерација града Источног Сарајева. За најмлађе становнике Источног Сарајева изграђено је игралиште, са садржајима попут: љуљачки, клацкалица, гуменог града. Старији мјештани могу да се опусте играјући шах, на једном од два шаховска поља. Поред тога у парку је изграђен љетњи амфитеатар, клупе различитих облика и димензија, фонтана, у изградњи је градска чесма, поред парка се изграђују два спортска терена, а централно мјесто у парку заузима биста Гаврила Принципа.

Споменик Гаврилу Принципу[уреди | уреди извор]

Прављењем планова за изградњу градског парка, јавила се идеја за постављање споменика Гаврилу Принципу. Одлучено је да се споменик изгради у склопу парка, који ће понијети име по Принципу. Према првобитној идеји идентичан споменик је требало да буде постављен и у Београду, али до тога никад није дошло. Аутор споменика Принципу, чија је висина два метра и који је изливен у бронзи, је академски вајар и професор Академије ликовних умјетности из Београда Зоран Кузмановић. У парку доминира споменик Гаврилу Принципу, који гледа према Сарајеву у даљини и дјечијем игралишту у склопу парка, спајајући тиме прошлост и будућност.

Спортска игралишта[уреди | уреди извор]

Поред парка изграђена су два спортска игралишта. Терен за мали фудбал има подлогу од вјештачке траве, а кошаркашки терен специјалну гумену подлогу. Општина Источно Ново Сарајево је једна од седам локалних заједница у БиХ која реализује овај пројекат са Фудбалским савезом БиХ. Изградња игралишта коштала је 102.000 КМ, од чега је општина Источно Ново Сарајево издвојила 36.000 КМ а остатак је обезбједио Фудбалски савез Босне и Херцеговине. Спортски терени су прилагођени и за дјецу са посебним потребама.

Парк Гаврила Принципа

Спољашње везе[уреди | уреди извор]