Парк Петар Кочић

С Википедије, слободне енциклопедије
Парк Петар Кочић
Парк Петар Кочић
Положај
Место Бања Лука
Општина Бања Лука
Држава  Република Српска
 Босна и Херцеговина
Карактеристике
Тип парка градски парк
Заштита и посећеност
Старатељ Одјељење за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја
Година изградње 1931.
Отворен цијеле године
Остало

Парк Петар Кочић је градски парк у Бањој Луци, Република Српска, Босна и Херцеговина. Смјештен је у мјесној заједници Центар. Парк Петар Кочић је један од два најпознатија парка у Бањој Луци, други је парк Младен Стојановић. Парк носи име по Петру Кочићу, великом српском, писцу, пјеснику и политичару, рођеном у селу Стричићи на Мањачи. Парк Петар Кочић је ревитализован 2006. године и са изграђеним Музичким павиљоном проглашен је најуспјешнијом инфраструктурном грађевином у Босни и Херцеговини.

Историјат[уреди | уреди извор]

Парк је отворен 1931. године, и добио је име по првом бану Врбаске бановине, Светиславу Тиси Милосављевићу. Годину дана касније, у парку је изграђен споменик великом српском писцу Петру Кочићу, па је парк преименован и добио је данашње име. Током Другог свјетског рата, парк је у потпуности уништен, да би послије рата био у потпуности обновљен. Модернизација једног од два најпознатија парка у главном граду Републике Српске се догодила 2006. године, када је парк добио и музички павиљон.

Садржај парка[уреди | уреди извор]

Парк Петар Кочић са Музичким павиљоном и фонтаном, преставља неизбјежно мјесто за окупљање Бањалучана. Главна стаза пролази поред споменика Петра Кочића до Музичког павиљона. Стазу прате водени мотиви на једној и клупе на другој страни. Централни травњак испред Музичког павиљона служи за посматрање догађаја у павиљону, али и за шетњу. На тротоару у парку се налазе уличне свјетиљке и клупе. У парку је засађено више од 50 врста различитог зеленила што представља својеврсна плућа највећег града Републике Српске. Поред зеленила у парку постоје и многобројне врсте цвијећа које цвјета током цијеле године.

Споменик Петру Кочићу[уреди | уреди извор]

Споменик великом српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу (1877-1916) се налази у централном дијелу Градског парка, и представља још један рад Антуна Аугустинчића у Бањалуци и Вање Радауша. Споменик је завршен 1929, а постављен је и свечано откривен 6. новембра 1932. године.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]