Грб Бијељине

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб града Бијељина
Верзије
Средњи грб града Бијељине
Мали грб града Бијељине
Детаљи
НосилацГрад Бијељина
Усвојен2. фебруара 1994. године.
Челенкабедемска круна са три грудобрана
ШтитНа плавом штиту, благо зашиљеном, између два сребрна голуба црвених ногу у кантонима (наспрамним пољима), узајамно суочена и подигнутих и приближених крила, сребрна силуета крстом надвишене куполе над тамбуром Манастира Тавне која се уздиже из сребрне стопе штита у којој се повишена црвена греда ослања на исти такав стуб.
Држачи штитаФилип Вишњић и Кнез Иво од Семберије
Постаменттравом обрасла равница, док су уз сам штит постављени златни клас пшенице десно и златни клип кукуруза лијево
Мото„БИЈЕЉИНА“

Грб Бијељине је званични грб српског града Бијељине, усвојен 2. фебруара 1994. године.

Симболи града Бијељина у потпуности се ослањају на традицију европске хералдике и утемељени су на најтрајнијим вриједностима и симболима овог краја па се стиче утисак њиховог вијековног свеопштег прихватања.

Грб града Бијељина је представљен у три нивоа: велики, средњи и мали грб.

Опис грба[уреди | уреди извор]

На плавом штиту, благо зашиљеном, између два сребрна голуба црвених ногу у кантонима (наспрамним пољима), узајамно суочена и подигнутих и приближених крила, сребрна силуета крстом надвишене куполе над тамбуром Манастира Тавне која се уздиже из сребрне стопе штита у којој се повишена црвена греда ослања на исти такав стуб. Штит је надвишен златном бедемском круном са четири видљива мерлона (узвишена ступца), који симболишу Град са преко 100.000 становника. У централни дио круне уграђен је централни ризалит (истакнуто прочеље) главне фасаде Скупштине града Бијељина, такође од злата.

Држачи штита су: десно – Филип Вишњић, у народном одијелу, у природним бојама, који десном руком на грудима придржава гусле; лијево – Кнез Иво од Семберије у оновременој одјећи, у природним бојама, који лијевом руком на грудима придржава врећу са новцем. Уз Филипа Вишњића је копље заставе Републике Српске, оперважене златним ресама, а уз Кнеза Иву од Семберије исто такво копље са кога се вије златним ресама оперважена застава Бијељине. Оба копља имају златне феруле (носаче) и златну фигуру голуба са штита на врху.

Постамент (основа) је травом обрасла равница, док су уз сам штит постављени златни клас пшенице десно и златни клип кукуруза лијево. У дну је бијела трака исписана словима „БИЈЕЉИНА“.

На нивоу средњег грба штит је идентичан претходном опису, надвишен бедемском круном, уз кога се при стопи налазе златни клас пшенице и златни клип кукуруза, као и трака исписана словима „БИЈЕЉИНА“.

Мали грб представља само штит са описаном хералдичком композицијом.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Град Бијељина, званична страница града: Grb i zastava grada Bijeljina Архивирано на сајту Wayback Machine (13. новембар 2014)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]