Грб Словачке

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Словачке
Детаљи
Носилац Словачка
Усвојен1. јануар 1993.

Грб Словачке је званични хералдички симбол Словачке Републике. Овај државни грб чини сребрни (argent) двоструки крст, уздигнут на средњем врху тамноплавог тровршја, у црвеном (gules) раноготичком штиту. Средина и рамена крста су при крају проширена, а врхови благо удубљени, попут пехара.

Значење[уреди | уреди извор]

Двоструки крст[уреди | уреди извор]

Двоструки крст представља Словачку као наследника и чувара хришћанских традиција које су на те просторе пре 12 векова донели св. Ћирило и св. Методије, као посланици Византије, чијим су владарима приписује његов настанак.

Тровршје[уреди | уреди извор]

Тровршје представља три брда: Татре, Фатре и Матру, односно симболизује тзв. Горњу Мађарску (како се у Угарској називао планински део земље који је укључивао данашњу Словачку и северни део данашње Мађарске). Данас се тровршје у Словачкој представља три словачке планине: Ниске Татре, Високе Татре и Мале Фатре, пошто се Матра налази и Мађарској и њен врх је уједно и највиши врх те земље.

Настанак[уреди | уреди извор]

Садашњи грб је озакоњен 01.03. 1990. словачким Уставом, а 18.02. 1993. је потврђен законом. Нацртао га је сликар Ладислав Чишарик, а од 1992. је саставни део заставе. Данашњи изглед и боје дао му је Лудовик Штур за време револуционарне 1848, када је врло брзо прихваћен међу народом. Он је тадашњем мађарском грбу дао тзв. словенске боје (црвена, плава, бела).

Камени грб/знак са Братиславског града

Словачки или Мађарски[уреди | уреди извор]

Грб Словачке и десна (dexter) половина мађарског грба су у основи исти (Двоструки крст на Тровршју), различит им је избор боја и круна која се налази у основи крста код мађарског грба. То наводи на питање чији је то грб?

Грб је у почетку имао само Двоструки крст, док је Тровршје касније додато и око његовог значења нема спора. Оно представља: Татре, Фатре и Матру, тј. горје северних Карпата.

Спор настаје око двоструког крста.

Чињенице су следеће:

Грб Беле III (око 1190)

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]