Грб Совјетског Савеза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савез Совјетских Социјалистичких Република
Coat of arms of the Soviet Union.svg
Детаљи
Носилац Застава Савезa Совјетских Социјалистичких Република Савез Совјетских Социјалистичких Република
Усвојен 6. јула 1923.
Мото „Пролетери свих земаља, уједините се!“

Државни грб Совјетског Савеза (Руски: Государственный герб СССР) усвојен је 1923. године и био је у употреби све до распада Совјетског Савеза 1991. године. Иако је, технички, више амблем него грб, пошто не поштује хералдичла правила, на руском се назива герб- грб.

Историја грба[уреди]

Прва верзија (1923—1936)[уреди]

Пројекат прве верзије грба усвојен је 6. јула 1923. године на Другој сједници Централног извршног комитета (ЦИК) СССР-а и рад на овој верзији је завршен до 22. септембра те године. Дизајн је одређен Совјетским Уставом из 1924. године: „Државни амблем СССР-а сачињен је од српа и чекића на глобусу, насликаног изнад зрака сунца и уоквиреног сноповима пшенице, са натписом „Пролетери свих земаља, уједините се!“ на шест језика: руском, украјинском, бјелоруском, грузијском, јерменском и турско-татарском. На врху амблема налази се црвена звијезда петокрака.

Друга верзија (1936—1946)[уреди]

Према Совјетском уставу из 1936. године, СССР је сачињена од 11 република. Из тог разлога, највећа разлика у новој верзији грба у односу на пријетходну било је 11 рибона са натписом државног мота СССР-а на 11 језика.

Трећа Верзија (1946—1956)[уреди]

Број република у СССР-у ускоро се повећао на 16, пред Други свјетски рат, али је грб измијењен тек послије рата. Одлуком Пресидијума Врховног Совјета СССР-а, од 26. јуна 1946. године, свих 16 република које су чиниле СССР биле су представљене на грбу. Државни мото СССР-а исписан је на 16 рибона на 16 језика (Естонски, Летонски, Литвански, Молдавски и Фински језик су додати на пријетходну верзију). Натписи на азерском, туркменском, узбечком, таџичком, казашком и киргишком језику су кориговани због преласка са латинице на ћирилицу.

Четврта верзија (1956—1991)[уреди]

1956. године Карело-Финска ССР је уобличена у Карело-Финску АССР и ускоро се ово одразило и на грб СССР-а. Одлуком Пресидијума Врховног Совјета СССР-а из 12. септембра 1956. године, рибон који је носио државни мото СССР-а на финском је уклоњен.

Још једна мања измијењена је учењена у тексту државног мота СССР-а на Бјелоруском језику Одлуком Пресидијума Врховног Совјета СССР-а из 1. априла 1958. године.

Опис грба[уреди]

Грб приказује традиционално обиљежје комуниста - срп и чекић и црвену звијезду петокраку изнад земљине кугле, са два пшенична снопа прекривена државним мотом СССР-а („Пролетери свих земаља, уједините се!“ на званичним језицима Совјетских република, у обрнутом распореду од реда спомињања у Уставу СССР-а.

Свака Совјетска република (ССР) и Аутономна Совјетска Република (АССР) су имале свој грб, умногоме инспирисан грбом Совјетског Савеза.

Галерија[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Грб Совјетског Савеза