Гробари

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гробари на јужној трибини

Гробари, навијачи Партизана, су организовани 1970. Надимак су добили због углавном црних клупских боја, које су биле сличне званичним униформама гробара. Они подржавају све клубове у ЈСД Партизан. Организовани навијачи који су традиционално заузимали Јужну трибину стадиона су се поделили 1999. на две групе. Новооснована група по имену Јужни Фронт је оптужила неколико највиших чланова Гробара за злоупотребу својих привилегија, као и сам клуб за фаворизовање тих појединаца. Последњих година навијачи су превазишли своје разлике. Од новембра 2005. све навијачке групе су бојкотовале утакмице ФК Партизан до оставки председника Ивана Ћурковића, спортског директора Ненада Бјековића и генералног секретара Жарка Зечевића. Бојкот је прекинут 2007, после подношења оставки руководилаца и Гробари су се вратили на своју матичну трибину.

Историја[уреди]

Прве групе навијача Партизана почеле су се оснивати у касним 1950им. Организовано навијање је од 1970.

Гробари данас[уреди]

Данас постоје 3 велике групе навијача Партизана, а то су: Гробари Београд, Јужни Фронт, Гробари 1970.[тражи се извор од 05. 2013.] Постоји и много мањих група попут: Анти Роми, Alcatraz, Гробари Падињак,"Young Boys", "Shadows","Porno Mafija","Нишки Картел", "Гробари Дортмунд" и многе друге.[тражи се извор од 05. 2013.] Гробари су у веома добрим односима са навијачима грчког ПАОК-а, бугарског ФК ЦСКА Софија као и са навијачима руског ЦСКА Москва.

Бојкот (2005—2007)[уреди]

Гробари су бојкотовали све утакмице ФК Партизан до оставки председника Ивана Ћурковића, спортског директора Ненада Бјековића и генералног секетара Жарка Зечевића. Гробари су се вратили на утакмице 26. маја 2007. године, када су играли ФК Партизан и ФК Младост Апатин.

Подела и уједињење[уреди]

Подела је уследила због многих несугласица између навијачких група. Врхунац је доживела од 2010 до 2013. Нажалост, подела је донела и 2 жртве. Дуго чекано уједињење се десило у августу 2014, а томе је претходило и неколико заједничких навијања па чак и заједничка трибина на једној кошаркашкој утакмици. Гробари су се ујединили пре утакмице са Доњим Сремом а све се десило испред храма Светог Саве на Врачару. Треба рећи да је на истоку остала мања група због поштовања према убијеном Ивану Перовићу.

Посета[уреди]

На многим кошаркашким и фудбалским утакмицама Гробари показују зашто важе за једну од најјачих навијачких група Европе. Прве у низу су утакмице Евролиге гдје су Гробари годинама били навијачи године а утакмица против Панатинаикоса држи и рекорд по посећености (22 567) . Велика посета је и на утакмицама у фудбалској Лиги Шампиона или Лиги Европе. Завидан број навијача је и на кошракашкој АБА лиги и државном првенству и купу. Проблем у посјети постоји само у Јелен Супер лиги где постоји очигледан пад гледалаца сваке године. Организовано Гробари на утакмице долазе из свих дијелова Србије, Црне Горе, Републике Српске и других дијелова Европе па чак и света. Поред навијања на скоро свим утакмицама су присутне спектакуларне бакљаде а често и кореографије.

Познати Партизановци[уреди]

Спортисти који нису играли за Партизан, а навијају за клуб су: Дејан Бодирога, Виктор Троицки, Милица Мандић... Писци: Душко Радовић, Добрица Ерић, Душана Ковачевића ... Глумци: Драган Бјелогрлић, Катарина Радивојевић, Зоран Цвијановић, Лазар Ристовски, Богдан Диклић, Сергеј Трифуновић, Никола Којо, Бода Нинковић, Бранислав Лечић, Маја Мандзука, Срђан Тодоровић, Марко Живић, Милан Васић, Гојко Балетић, Иван Босиљчић, Миша Јанкетић... Редитељи: Срђан Драгојевић, Горчин Стојановић, Емир Кустурица ... Политичари: Ивица Дачић, Томислав Николић, Милорад Додик, Борис Тадић, Расим Љајић, Бранко Ружић, Андреја Младеновић, Вук Јеремић, Млађан Динкић ... Музичари: Зорана Павић, Марко Булат, Емина Јаховић, Ана Станић, Далибор Андонов Гру, Игор Лазиц Нигор, Зоран Костић Цане, Жељка Јоксимовића, Гоце Тржан, Ацо Пејовић, Драгољуб Ђуричић, Милан Ђурђевић, Рада Манојловић, Ана Кокић, Неле Карајлић, Горан Бреговић, Кемал Монтено, Еди Грант, Ајс Нигрутин, Бора Дрљача, Бојан Васић Џаја, Жељко Самарџић, Драгољуб Ђуричић, Звонимир Ђукић, Саша Ковачевић... Новинари: Игор Микља, Марија Килибарда, Огњен Амиџић, Ивон Јафали, Владан Тегелтија, Жељко Пантић, Младен Мијатовић, Мирослав Ђуричић, Весна Дедић, Татјана Веснић, Предраг Страјнић, Милош Шарановић... И многи други!

Остали спортови[уреди]

Једна од ствари која одликује навијаче Партизана а ретка је код других навијачких група је навијање на скоро свим спортовима. Гробари су међу првима који су имали навијање на ватерполу. Такође, рукомет, одбојка и хокеј су често пропраћени хуком са Југа.

Познати о Гробарима[уреди]

Само неке од изјава о навијачима Партизана: -"Државно фаворизовање Црвене звезде створило је армију до смрти оданих навијача Партизана" - Богдан Тирнанић, књига "Београд за почетнике". -"Занимљиво је да су Партизан напустили многи играчи, али никада ни један навијач. Кад би играчи Партизана имали само делић слепе вере, кондиције, упорности својих навијача то би заиста био први тим света. Човек би помислио да нема више тако несебичних људи које не траже ништа зе себе, а све пружају другима, али постојање навијача Партизана то демантује. То није никакво чудо. Теже је једну сезону навијати за Партизан, него цео живот за "гане", јер Партизан не нуди ништа навијачима него КРВ и СУЗЕ....јер ништа не умањује људски век и не скраћује радне способности као ПАРТИЗАН!" - Матија Бећковић(Иначе, овековечени навијач Црвене Звезде) - "Пошто данас имам 66 година, да могу да вратим историју, да може све да се понови... Било би ми криво да нисам био играч или тренер Партизана. Јер сам онда видео разлику у људима, у лојалности, у доброти, квалитету..." - Мока Славнић (легенда КК Црвена Звезда)

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]