Гробари

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гробари на јужној трибини

Гробари, навијачи Партизана, су организовани 1970. Надимак су добили због углавном црних клупских боја, које су биле сличне званичним униформама гробара. Они подржавају све клубове у ЈСД Партизан. Организовани навијачи који су традиционално заузимали Јужну трибину стадиона су се поделили 1999. на две групе. Новооснована група по имену Јужни Фронт је оптужила неколико највиших чланова Гробара за злоупотребу својих привилегија, као и сам клуб за фаворизовање тих појединаца. Последњих година навијачи су превазишли своје разлике. Од новембра 2005. све навијачке групе су бојкотовале утакмице ФК Партизан до оставки председника Ивана Ћурковића, спортског директора Ненада Бјековића и генералног секретара Жарка Зечевића. Бојкот је прекинут 2007, после подношења оставки руководилаца и Гробари су се вратили на своју матичну трибину.

Историја[уреди]

Прве групе навијача Партизана почеле су се оснивати у касним 1950им.

Гробари данас[уреди]

Данас постоје 3 велике групе навијача Партизана, а то су: Гробари Београд, Јужни Фронт, Гробари 1970.[тражи се извор од 05. 2013.] Постоји и много мањих група попут: Анти Роми, Alcatraz, Гробари Падињак,"Young Boys", "Shadows","Porno Mafija","Нишки Картел", "Гробари Дортмунд" и многе друге.[тражи се извор од 05. 2013.] Гробари су у веома добрим односима са навијачима грчког ПАОК-а, бугарског ФК ЦСКА Софија као и са навијачима руског ЦСКА Москва.

Бојкот (2005—2007)[уреди]

Гробари су бојкотовали све утакмице ФК Партизан до оставки председника Ивана Ћурковића, спортског директора Ненада Бјековића и генералног секетара Жарка Зечевића.

Гробари су се вратили на утакмице 26. маја 2007. године, када су играли ФК Партизан и ФК Младост Апатин.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]