Гробница Гал Ференца у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Гробница Гал Ференца у Суботици
Гробница Гал Ференца
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1906.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Гробница Гал Ференца у Суботици је подигнута 1906. године као надгробни споменик Ференца Гала (мађ. Gaál Ferenc) (1860—1906), композитора, професора и хоровође и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. [1]

Споменик спада у ред симболичких надгробних споменика у стилу сецесије, рад вајара Алберт Келера. На надгробном споменику је уклесано име аутора: Keller Albert szobrász Szabadka 1906. Над самом хумком се издиже постоље које се продужава у висину и чини ослонац женској фигури у природној величини, која стоји усправног тела али погнуте главе. Она је ослоњена на плочу, а рукама придржава ловорове венце са по три траке. Око главе јој је изведен вео који стилски повезује косу и мараму. Плашт девојке који покрива тело, оперважен је широким појасом испод груди, са у плитком рељефу изведеном флоралном декорацијом и траком која тече према доле.

На постаменту, на прочељу се налази натпис. Хумка је ограђена каменом, истоветним као надгробни споменик и оградом од ливеног гвожђа у истом стилу.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]